Verguisde spelers helpen Feyenoord aan zege in Sittard

ROTTERDAM, 22 AUG. Alleen op de transfermarkt mag Feyenoord vooralsnog een psychologische overwinning claimen in de strijd om aansluiting bij Ajax en PSV. De komst van schaduwspits Tomasson, libero Konterman en aanvaller Van Vossen ontketende een gevoel van euforie. Maar in de zwakke ouverture tegen Fortuna Sittard leek het nieuwe Feyenoord nog verdacht veel op de aanvallend zo machteloze ploeg van vorig seizoen. En de ironie wilde dat uitgerekend de verguisde invaller Vos de Rotterdamse club in de slotminuut een 2-1 zege bezorgde.

Na de matige vertoning in stadion De Baandert hoeft coach Beenhakker niet meer te pleiten voor een realistische visie op de mogelijkheden voor Feyenoord. In individueel opzicht is de ploeg er enorm op vooruit gegaan. Zo beschikt de Braziliaanse linksback Tininho over veel meer technische vaardigheden dan zijn voorgangers Graff en Claeys en zal de nog voor drie duels geschorste Argentijnse spits Cruz opbloeien met Tomasson in zijn buurt. Beenhakker zit zo ruim in zijn aanvallers dat uitgerekend twee spelers voor wie eigenlijk geen plaats meer is, Feyenoord aan de zege hielpen.

De Rus Korneev mocht bij Heerenveen uitblinken als de even dromerige als geniale zwerver. Maar bij Feyenoord werd vooral gewezen op zijn gebrekkige, verdedigende kwaliteiten. Voorlopig mag hij nog drie keer als vervanger van Cruz optreden en gisteravond was Korneev effectiever dan ooit. In de 50ste minuut leek een fraai duet met Tomasson in schoonheid te sterven, toen Korneev de bal alsnog achter doelman Van Zwam van Fortuna wist te schieten: 0-1.

Korneev trad nog een keer op de voorgrond toen coach Beenhakker zich al had verzoend met een 1-1 gelijkspel na de gelijkmaker van Hamming. Met een listig overstapje stelde Korneev een andere anti-held in staat uit de schaduw te treden. Vos moest plaats maken voor publiekslieveling Van Vossen, maar de oud-international illustreerde bij zijn rentree in Nederland vooral een schrijnend gebrek aan wedstrijdritme. Alsof hij in zijn vlammende schot alle frustraties van een mislukt seizoen kwijt kon, profiteerde Vos gretig van het kunststuk van Korneev.

Beenhakker kon zijn geluk niet op. “Ik had vrede kunnen hebben met een gelijkspel, maar ik geef de punten echt niet terug.” Hij constateerde tevens dat de renovatie van Feyenoord nog lang niet is voltooid. Zijn problemen liggen op het middenveld, waar de beoogde regisseur Van Gastel een rol moet spelen die hem eigenlijk niet ligt. Met als gevolg dat ook zijn secondant Bosvelt tegen het te behoudende Fortuna niet uit de verf kwam. De aanvalsopbouw bij Feyenoord was bedroevend. “Daar zullen we nog hard aan moeten werken”, erkende Beenhakker.

Hij zal ook moeten sleutelen aan het gebrek aan discipline bij zijn spelers, een oude kwaal van Feyenoord. Met een geniepige elleboogstoot velde Van Gastel de hevig geirriteerde Hamming, die ten onrechte om twee strafschoppen had gesmeekt. Voorzitter Van Praag van Ajax merkte de gevolgen van zijn felle aanval op zijn collega Van den Herik van Feyenoord. De Rotterdamse hooligans wensten de Amsterdamse bestuurder luidkeels onder de cirkelzaag. Het jaar van bezinning lijkt al weer een eeuw geleden.