SPELEN TIJDENS DE VAKANTIE

Foto: AMSTERDAM, 22 AUG. De afgelopen zes weken was de Gorontalostraat in Amsterdam-Oost het vakantieparadijs van Gerson Creton (11, met bril) en zijn neefjes Mitchell Sadel (9) en Arsenio Foort (6, met pet). Zij gingen dit jaar niet op vakantie maar bleven thuis, omdat hun ouders moesten werken. Alleen Gerson is één dag weg geweest. Naar Bobbejaanland in België - “hartstikke vet”.

Saai was hun vakantie allerminst, vonden de neefjes. Op straat, voor hun huis, is meer dan genoeg te doen, te zien en te zingen. Bijna de hele dag swingen ze mee met de R&B-songs, die loeihard uit een benedenwoning klinken. En ach, hun buitenlandse vakantie komt nog wel. In 2000 gaan ze waarschijnlijk met de hele familie een maand naar Suriname.

Blikje trap - “zeg maar een balletje trappen” - was een van hun favoriete spelletjes, net als de bal hoog houden. Gersons record is acht keer, meer dan aan het begin van de vakantie. Arsenio kwam vandaag nog niet zo aan spelen toe. Zijn tand zit los. Mitchell voelt even, rolt met zijn ogen. “Woow, die zit wel erg los.” Een kwestie van uren en dan “valt-ie-eruit, zeker weten”.

Anders dan veel van hun leeftijdgenoten vinden ze de straat niet te gevaarlijk als speelplaats. Twee van de vijf kinderen mijden hierom de straat, bleek in juni uit een steekproef van de Stichting Kinderen Voorrang onder 555 kinderen tussen de zeven en twaalf jaar oud, en ze vinden buiten spelen niet leuk. Eenderde heeft last van te hard rijdende auto's. Vooral de jongsten gaan vaak met angst in het lijf de straat op.

Basisscholieren uit het midden van het land zijn deze week voor het eerst naar school geweest. Maandag is de vakantie voorbij voor leeftijdgenoten in Noord-Nederland en de week daarna moeten ook de kinderen uit het zuiden van het land weer naar de basisschool.

Vrije tijd vullen basisscholieren van vier tot twaalf jaar vooral met spelen in en om het huis, zo weet de stichting Jeugdinformatie in Utrecht. Favoriete bezigheden zijn bouwen met lego en blokken en spelen met poppen, speelgoedbeesten en treintjes. Doordeweeks kijkt 30 procent van de vier- tot zesjarigen een tot twee uur televisie per dag. Zodra kinderen een jaar of zeven zijn gaan ze meer knutselen en meer tv-kijken. Vanaf ongeveer het achtste jaar gaan geluids- en computerapparatuur een steeds grotere rol spelen.

Gerson, Mitchell en Arsenio hebben deze vakantie naar eigen zeggen niet veel televisie gekeken. Allemaal herhalingen, “wat is daar nou aan?” Nee, ze gingen liever voetballen op straat. Want als je veel oefent, word je misschien wel profvoetballer. Dat wil Mitchell graag worden. Profvoetballer, net als Edgar Davids en Marc Overmars. Waarom? “Nou, als je naar een andere club gaat, dan krijg je lekker veel geld.” (Foto Friso Spoelstra)