Selectie; Televisie; Zondag

ACTUALITEITEN

Estafette. In het slot van een serie over hedendaagse filosofen een gesprek met Elisabeth Schüssler Fiorenza die onderzoek heeft gedaan naar de rol van de vrouw in het Nieuwe Testament en het feminisme in theologie en kerk. Ned.1, 22.33-23.11u.

DOCUMENTAIRES

Wunderbare Welt. In de Sonora-woestijn in Amerika komen cactussen voor die tweehonderd jaar oud zijn, de hoogte van een flatgebouw van vijf verdiepingen hebben en die meer dan acht ton wegen. In de schaduw van deze reuzen staan de kleinere soorten, en leven reptielen. Zij zijn aangewezen op de koelte van de schaduw die de giganten geven. Duitsl.2, 19.30-20.15u.

The American dream. Slot van een serie over drie generaties van tien families die op zoek gingen naar de Amerikaanse droom. Vanavond over Silicon Valley en hoe Amerika aan het begin stond van de 'computerrevolutie'. BBC2, 20.00-20.50u.

De keuze van Dekeyser. In Turkije dragen de islamitische vrouwen de sluier alleen wanneer zij dat zelf willen en in Soedan eist de staat het alleen van de vrouwen die als moslim geboren zijn. In Iran, daarentegen, stellen de mullahs de wet die de vrouwen verplicht tot het dragen van de sluier. Een kennismaking met drie verschillende toepassingen van de politieke islam. Belg.2, 20.25-21.20u.

Born to be wild. Natuurdocumentaire. John Cleese gaat op het Afrikaanse eiland Madagascar op zoek naar de zeldzame maki. BBC1, 21.00-21.50u.

Clive James postcards. Reportageserie waarin de Engels-Australische schrijver en filmmaker Clive James negen wereldsteden bezoekt. Chicago bloeit volgens de meest succesvolle zwarte zakenman van Amerika, John Johnson. Maar in de getto's en tussen de straatbendes is de raciale spanning te snijden. Belg.2, 21.20-22.10u.

AMUSEMENT

Zomergasten. Filmer, schrijver, acteur, componist en theatermaker Alex van Warmerdam is de laatste bekende Nederlander die zijn favoriete avond televisie mag vullen. O.a fragmenten uit het werk van Luis Buñuel, Ingmar Bergman, Toon Hermans, schilder/lifestyle goeroe Bob Ross, The Kinks en Thelonios Monk. In deze uitzending zit thema noch rode draad maar wel Boris Jeltsin die in een vrouwenbil knijpt, Ivan Lendl die de services van Chang niet appreciëert en woordenwisselingen in buitenlandse parlementen. Ned.3, 20.35-0.37u.

FILM

La cuisine au beurre (Gilles Grangier, 1963, Frankrijk). Situatiekomedie met Fernandel en André Bourvil. Doodgewaande oorlogsveteraan keert na tien jaar terug bij vrouw die hertrouwd blijkt met Normandische herbergier. RTL4, 12.45-14.15u., onderbroken door reclame.

Lost in Yonkers (Martha Coolidge, 1993, VS). Melodramatische coming-of-age-komedie van in subtiele acteursregie gespecialiseerde Coolidge naar gelijknamig stuk van Neil Simon. Twee halfweesjes worden, ten tijde van de Tweede Wereldoorlog, ondergebracht bij hun harteloze grootmoeder Irene Worth in New York. Met Mercedes Ruhl als frivole tante Bella. SBS6, 12.45-14.40u., onderbroken door reclame.

Goliath et la schiava ribelle (Mario Caiano, 1963, Italië/Frankrijk). Spektakelfilm. RTL4, 14.15-16.00u., onderbroken door reclame.

North Sea Hijack/Ffolkes (Andrew V. McLaglen, 1979, VS). Vlakke confectiethriller waarin onderwaterexperts o.l.v. Roger Moore worden ingezet tegen internationale schurken die onder aanvoering van psychopaat Anthony Perkins een booreiland in de Noordzee hebben gekaapt. BBC1, 15.25-17.00u.

Wenn die Abendglocken läuten (Alfred Braun, 1951, West-Duitsland). Ouderwets melodrama over de gefrustreerde liefde van succesvolle componist Willy Birgel voor zijn jeugdvriendinnetje Julia Fjorsen. Duitsl.2, 15.30-16.55u., zwart-wit.

Carve Her Name with Pride (Lewis Gilbert, 1958, Engeland). Verdienstelijke biografische film over Britse oorlogsweduwe Violette Szabo, die zich tijdens WO-II aansloot bij het Franse verzet. Met Virginia McKenna. BBC2, 17.30-19.25u.

Smokey and the Bandit 3 (Dick Lowry, 1983, VS). Derde en zwakste aflevering in reeks achtervolgingskomedies haalde destijds de Nederlandse bioscopen niet eens. Met Jackie Gleason, Jerry Reed en een kleinere rol van Burt Reynolds. RTL5, 20.30-22.05u., onderbroken door reclame.

Cops and Robbersons (Michael Ritchie, 1994, VS). Politiekomedie. Om een gangster te bespieden neemt hard-boiled-agent Jack Palance bezit van het huis van Chevy Chase, een aan politie-series verslaafde burger die graag een handje helpt. SBS6, 21.00-22.35u., onderbroken door reclame.

Mother's Boys (Yves Simoneau, 1993, VS). Nogal belachelijke thriller waarin Jamie Lee Curtis haar haaibaaitalent mag aanwenden voor rol van weggelopen moeder die haar kinderen komt opeisen en met feministische drogredenen wraak neemt op hun vader en diens nieuwe vriendin. Met Vanessa Redgrave als haar zachtaardige moeder. Veronica, 21.00-22.45u., met reclame.

Battle of the River Plate (Michael Powell & Emeric Pressburger, 1956, VS). Laatste film die Powell en Pressburger samen maakten als The Archers is beperkte oorlogsfilm over de Britse verovering van het Duitse oorlogsschip Graf Spee in de haven van Montevideo anno 1939. Met Anthony Quayle. BBC2, 21.00-22.55u.

Funny Bones (Peter Chelsom, 1995, Engeland/VS). Ook de tweede, anorganische speelfilm van de regisseur van Hear My Song speelt in het milieu van kleine impressario's, afgetobte artiesten en variété, dit keer in de winderige Engelse badplaats Blackpool. Met Oliver Platt als verbitterde komiek die nog steeds in de schaduw staat van zijn vader (Jerry Lewis). Duitsl.1, 23.30-1.30u., tweetalig.

The Medicine Man (John McTiernan, 1992, VS). Romantische komedie tegen ecologische achtergrond. Prikkelbare stadsdame (Lorraine Bracco) raakt gecharmeerd van vredelievende biochemicus (Sean Connery) die tussen de inboorlingen leeft in de regenwouden van de Amazone. BBC1, 23.40-1.20u.

L'Amore molesto (Mario Martone, 1995, Italië). Een labyrintisch Napels speelt de hoofdrol in als een film noir vermomd, onheilszwanger psychologisch drama over een moeder-dochter-relatie. Vrouw (Anna Bonaiuto) reconstrueert de laatste levensdagen van haar moeder en ziet zich geconfronteerd met opspelende jeugdtrauma's. BBC2, 1.00-2.35u.

En nagesynchroniseerd:

Fools of Fortune (Pat O'Connor, 1990, Ierland). Duitsl.2, 1.00-2.45u.