Scooby rules

Dertigers van nu zullen zich ongetwijfeld de tekenfilmserie Scooby-Doo herinneren. De avonturen van de angsthazerige, eeuwig hongerige Deense Dog en zijn vier studentikoze vrienden vormden de hoofdattractie van menig woensdagmiddagprogramma. Inmiddels blijken de fans van toen zich massaal op het Internet te hebben gestort, en analyseren op tientallen sites de verborgen lagen van de tekenfilmserie. Scooby's avonturen zijn volgens hen niets minder dan een gecodeerde saga over de jaren '60.

Dit weekend zendt Cartoon Network een Scooby-marathon van 36 uur uit. Naast oude en nieuwe afleveringen worden ook drie, 90-minuten durende, films met de slordig articulerende hond in de hoofdrol uitgezonden. De marathon valt samen met de toer van een 'Scooby-Doo karavaan' door Noord-Nederland.

Scooby-Doo, een creatie uit de productieve tekenfilmstudio's van Hanna-Barbera die ook verantwoordelijk waren voor onder andere The Flinstones, maakte zijn tv-debuut in 1969. Daarmee is de serie één van de langst lopende programma's ooit. Door de jaren heen veranderde de titel en lengte van de show - van de half uur durende Scooby-Doo, where are you? in 1969 tot de twee uur durende cartooncollage Scooby's All-Star Laff-A-Lympics in 1977 - en werden karakters toegevoegd zoals Scooby's strijdlustige neefje Scrappy 'Puppy Power' Doo.

Wie de, op het eerste gezicht onschuldige, tekenfilm beter bekijkt, kan zich afvragen waarom de keurig geklede vrienden rondrijden in een psychedelisch opgeverfde bestelbus die de naam Mystery Machine draagt, hoe zij in hun levensonderhoud voorzien, en hoe de meisjes en jongens zich met elkaar verhouden. Tientallen Internetgebruikers zijn er van overtuigd dat zij rondkomen van de handel in lsd. Hetgeen tevens een verklarende factor zou kunnen zijn voor de veel voorkomende geestverschijningen en kleurrijke hallucinaties. Ook Scooby's slordige spraak wordt aan drugsgebruik toegeschreven, hoewel één fanatiekeling volhoudt dat het hier gaat om de communicatie tussen een helhond en de voetsoldaten van Satan.

Fans zien een amoureus koppel in de door steroïden opgepompte Fred en kortgerokte schone Daphney. Niet voor niets zonderen zij zich voortdurend af met de mededeling dat ze het mysterie getweeën zullen oplossen. Shaggy gaat teveel op in zijn eigen door snacks gedomineerde wereld voor een zinvolle relatie, maar dat doet er niet toe aangezien pientere Thelma toch lesbisch is.

Hanna-Barbera hebben in de vorm van een tekenfilm de culturele erfenis van de jaren zestig aan het nageslacht willen overdragen. De overgeleverde anekdote dat Scooby's naam ontleend zou zijn aan Frank Sinatra's zangregel 'Scooby-dooby-doo' uit Strangers in the Night moeten we dan ook maar afdoen als deel van de camouflage-tactieken van de makers om Scooby een respectabel aanzien te verlenen bij het grote publiek. Scooby Doo marathon, Cartoon Network, zaterdag en zondag van 06.00-24.00u.

    • Edo Dijksterhuis