Regering van technocraten in Nigeria; Aanhangers Abacha weg

NAIROBI, 22 AUG. De Nigeriaanse president Abdulsalam Abubakar heeft een regering van technocraten benoemd zonder prominente aanhangers van zijn voorganger, de in juni overleden generaal Sani Abacha.

Er zitten ook geen vooraanstaande politici in het kabinet, dat Nigeria moet leiden tijdens de overgang naar een burgerbestuur, dat uiterlijk in mei volgend jaar zal aantreden.

De heersende militaire raad maakte donderdagavond een lijst van 31 kabinetsleden bekend, maar zonder vermelding van hun functies. Opvallende afwezigen zijn de voormalige minister van Buitenlandse Zaken Tom Ikimi, de ex-minister van Oliezaken Dan Etete en de gewezen minister van Defensie Antony Ani. Deze drie behoorden tot Abacha's vertrouwelingen. Ikimi in het bijzonder kreeg de naam van uitgesproken propagandist voor Abacha's regime. Etete stond bekend als uiterst corrupt en volgens boze tongen zou hij Abubakar enkele miljoenen dollars hebben geboden om te mogen aanblijven op zijn lucratieve post. Economen in Lagos zien Etetes ontslag als een bewijs dat Abubakar met een schone lij wil beginnen.

Alleen de kabinetsleden werden bekendgemaakt, niet de portefeuilles die ze gaan beheren. Het kabinet zou vandaag worden beëdigd. Het nieuwe team telt geen bekende persoonlijkheden. Vijf leden komen uit de academische wereld, één is bankier en een ander diplomaat. Negen ministers hadden eerder zitting in Abacha's regering.

Abubakar slaagde er in uit alle delen van het etnisch en cultureel rijk gesckeerde land ministers te benoemen. Daarentegen nemen geen politici van de oppositie deel aan zijn regering. De president heeft hen wel benaderd over deelname aan het nieuwe kabinet, maar ze hebben allen geweigerd. Veel politici blijken meer geïnteresseerd in een positie in een burgerregering ná Abubakar en willen zich concentreren op het zojuist begonnen gevecht voor de vorming van politieke partijen. Een ieder die een functie aanvaardt onder Abubakar is uitgesloten van een post in het burgerbewind.

Abubakar ondervond niet alleen door het gebrek aan belangstelling onder burgerpolitici problemen bij de samenstelling van zijn kabinet. Hij nam de afgelopen dagen contact op met alle legeronderdelen over zijn formatieplannen.

Binnen het leger bestaan in sommige rangen twijfels over het liberaliseringproces dat Abubakar heeft ingeluid.