Oude idool van Korving grote rivaal bij EK Door een onzer redacteuren

BOEDAPEST, 22 AUG. In het plakboek van hordenloper Robin Korving zit een foto waarop hij vol trots met Colin Jackson staat. En de wereldrecordhouder op de 110 meter horden heeft er ook nog een handtekening bijgezet. “Dat waren andere tijden”, zegt Korving. “Toen was hij mijn idool, nu mijn concurrent.”

Jackson noemde in Boedapest de naam van Korving als een van zijn concurrenten voor de Europese titel. “Oh, wat schattig”, reageert de Nederlander quasi-verrast. Om er serieus aan toe te voegen: “Hij weet dat ik er ben.” Jackson: “Ik ken Robin al een paar jaar. Eerst kwam hij nog niet zo ver, maar als je sterk bent zoals hij en je hebt je ritme gevonden, dan kan je flinke sprongen maken.”

Korving (24) heeft nog nooit van de zeven jaar oudere Jackson gewonnen. Toch acht hij zich in Boedapest niet helemaal kansloos voor het goud. “Het kan. Je moet altijd blijven dromen”, zegt de atleet die in mei van dit jaar een scherpe 13,20 liep en daarmee in de Europese ranglijst aller tijden staat. “Het zal nog wel een paar jaar duren voordat ik Jackson kwijt ben. Maar ik moet hem toch een keer gaan verslaan. Als ik het maar vaak genoeg probeer.”

Jackson, geboren in Cardiff, weet van geen ophouden. Hij wil nog tot 2001 doorlopen. De donkere Brit kende in mentaal opzicht een flinke inzinking, maar hij is inmiddels weer op de weg terug. De Europese titel lijkt hem een mooi begin van zijn tweede jeugd. “Ik kom hier om te winnen”, zei hij donderdag. “I am just doing my business.” Hij won al heel veel in zijn lange carrière. Indrukwekkend was de serie van 44 achtereenvolgende zeges die Jackson van augustus '93 tot februari '95 behaalde. Zijn wereldrecord van 12,91, gelopen in Stuttgart, houdt al vijf jaar stand. Met name de sterke Amerikaan Allen Johnson, de regerend wereldkampioen, bijt vooralsnog zijn tanden er op stuk.