Op 0,002 seconde na een medaille

Gisteravond kwam atleet Troy Douglas bij het Europees kampioenschap uit voor Nederland. Het werd een drama.

BOEDAPEST, 22 AUG. Een 35-jarige veteraan uit Bermuda was vastbesloten om Nederland de eerste atletiekmedaille sinds jaren te bezorgen. Het lukte bijna. Troy Douglas liep in de finale van de 200 meter bij de Europese kampioenschappen in Boedapest de longen uit zijn lijf, maar kwam volgens de jury tweeduizendste van een seconde tekort voor de derde plaats.

Douglas raakte na dit slechte nieuws volledig buiten zijn zinnen. Hij huilde, hij brieste, hij maakte de juryleden uit voor rotte vis. Het gevolg: diskwalificatie. “Dit is de ergste dag van mijn leven, laat me met rust”, schreeuwde hij vlak na de race. “Ze hebben me mijn medaille afgenomen!”

Douglas vroeg ook om begrip voor zijn reactie. “Ik weet zeker dat die bronzen medaille van mij is. Dat voelde ik in mijn hart”, zei hij. “Daarom was ik boos en geëmotioneerd. Ik heb pijn. Ik bied het Nederlandse volk mijn excuses aan”, was zijn reactie na dit trieste debuut.

Na de uitslag sprintte de hele Nederlandse delegatie naar de jurykamer. Technisch directeur B. Paauw van de atletiekunie KNAU mocht de fotofinish bekijken. Later werd ook Douglas binnengeroepen. De atleet beschuldigde de juryleden van partijdigheid. De Hongaarse voorzitter van de jury werd geassisteerd door Britten, en de eerste drie atleten in de uitslag kwamen uit Groot-Brittannië.

“Er zijn foto's van twee kanten genomen. Op de ene lig ik voor, op de andere niet”, vertelde Douglas. Paauw vond de foto's “onzuiver” en diende een protest tegen de uitslag in. “Ik kan de emoties van Troy ook wel begrijpen.”

Douglas had zich ongetwijfeld een mooier debuut in het oranje voorgesteld. Hij kwam vijf jaar geleden zijn trainer Henk Kraaijenhof achterna naar Nederland. De atleet werd tijdens het North Sea Jazz Festival verliefd op de dochter des huizes van het Haagse hotel waarin hij verbleef. Vorig jaar september trouwden ze. Douglas, die aan drie Olympische Spelen voor Bermuda deelnam, vroeg toestemming om voor Nederland uit te komen. Die werd onlangs verleend. Voor de EK had hij nog geen snelle 200 meter gelopen, maar in Boedapest deed hij het uitstekend. Zijn start in de finale was slecht, maar met lange passen maakte hij in het laatste deel veel goed. Het bleek net te weinig. Douglas had dezelfde tijd (20,72) als nummer drie, maar werd op de vierde plaats gezet. De diskwalificatie betekent dat Troy Douglas vanmiddag niet mag meelopen in de estafette. De KNAU heeft daartegen geprotesteerd.

    • Hans Klippus