Nervositeit op beurzen wereldwijd voelbaar

AMSTERDAM/NEW YORK, 22 AUG. Op de meeste effectenbeurzen in de wereld wordt de nervositeit onder beleggers met de dag groter. Dat had vooral zijn weerslag op de Europese beurzen, die hard werden getroffen. Steeds meer beleggers kregen het gevoel dat een internationale financiële crisis in aantocht is. Naast het Verre Oosten en Rusland lijkt nu ook Latijns-Amerika een brandhaard te worden.

De index van de beurs in de Venezolaanse hoofdstad Caracas sloot donderdag al 9,2 procent lager en sleepte andere beurzen mee. Gisteren moest de index nog eens 8,4 procent inleveren. In Brazilië werd de beurshandel tijdelijk stopgezet toen de index 10 procent was gekelderd. Maar tegen het slot van de handel was het verlies beperkt tot 2,3 procent. De beurs in Mexico wist in de loop van de dag ook op te krabbelen en eindigde 2,5 procent lager. Maar in Argentinië bleef een herstel uit, en sloot de koersindex 7,8 procent lager.

Ook de effectenbeurs in New York kreeg te maken met een flinke inzinking. De Dow Jones-index kwam in de loop van de handel op een verlies te staan van 283 punten ofwel 3,3 procent. Dat was aan het eind van de dag verminderd tot 0,9 procent.

Op de meeste beurzen in Europa waren de verliezen veel groter. Frankfurt spande de kroon met een val voor de DAX-index van 5,9 procent, de grootste daling van dit jaar. De beurs in Madrid verloor 5,8 procent, de grootste inzinking in acht jaar. In Londen sloot de Financial Times-index van 100 aandelen 3,3 procent lager, terwijl de CAC-index in Parijs 3,5 procent moest prijsgeven. De AEX deed het in Amsterdam relatief niet eens slecht met een daling van 2,8 procent. (ANP,KRF)