Justitie neemt belastende brief niet in beslag

ROTTERDAM, 22 AUG. Justitie heeft tijdens de huiszoeking bij een van de hoofdverdachten van het beursfraudeschandaal een zeer belangrijk document niet in beslag genomen. Het ging om een in het Engels gestelde brief in de vorm van een testament. Daarin geeft de effectenhandelaar E.J. Swaab een gedetailleerde opsomming van wat hij letterlijk noemt “white and black assets” (witte en zwarte bezittingen).

Tijdens de huiszoeking, die op 24 oktober 1997 plaatsvond, is het document als 'te privacygevoelig' beoordeeld, aldus een zeer betrouwbare bron. Het Openbaar Ministerie (OM) bevestigt de bewuste brief niet in zijn bezit te hebben, maar geeft verder geen commentaar. Onduidelijk is waarom het document niet is verzegeld - waarna de Raadkamer kan beoordelen of het alsnog in handen van justitie komt. Bij privacygevoelige zaken is dat geen ongebruikelijke procedure.

Een bron binnen het Clickfondsteam zegt dat justitie “staande de huiszoeking in oktober 1997 niet in de gaten had dat Swaab zo'n grote vis was”. Het OM heeft hem pas onlangs als 'hoofdverdachte' aangemerkt. Het team dat de beursfraudezaak onderzoekt, is al maanden bezig via wel in beslag genomen spullen, zoals agenda's, het netwerk van Swaab te ontrafelen. De brief, die gericht was aan een goede vriend voor het geval Swaab onverhoopt kwam te overlijden, had daarbij een belangrijke sleutel kunnen zijn. Er wordt een gedetailleerde opsomming in gegeven van Swaabs bezittingen en van mensen die bij hem in het krijt staan. Swaab is nooit door justitie opgepakt of verhoord. Wel heeft hij na de huiszoeking in oktober 1997 gevraagd of hij een gesprek kon krijgen met justitie. Daar is echter niet op ingegaan. Toen Swaab zag dat andere verdachten in de beursfraudezaak hard werden aangepakt, week hij uit naar Zwitserland. Hij heeft naast een Nederlands ook een Zwitsers paspoort. Justitie heeft een internationaal opsporingsbevel tegen hem uitgevaardigd, maar Swaab heeft al laten weten niet zonder voorwaarden naar Nederland te komen. Zwitserland levert zijn eigen staatsburgers niet uit.

    • Joost Oranje