Jakarta haalt bezem door bankensector; In Japan saneert LTCB

JAKARTA, 22 AUG.Indonesië heeft vier banken genationaliseerd. Verder zijn vier staatsbanken samengevoegd, moeten drie private banken voorlopig dicht en zijn zeven banken die al dicht waren, geliquideerd. Tegelijk heeft de op één na grootste Japanse hypotheekbank LTCB een harde sanering aangekondigd.

Een van de Indonesische banken die in staatshanden is gebracht is Bank Central Asia (BCA), die voor een deel eigendom was van twee kinderen van de in mei afgetreden president Soeharto. De ander drie zijn Bank Danamon, Bank PDCFI en Bank Tiara. De nationalisering is voorlopig van tijdelijke aard. De eigenaren van de vier banken krijgen tot 21 september de tijd om er meer kapitaal in te steken, zo liet de Indonesische minister van Financiën, Bambang Subinto, gisteren weten.

Bambang Subinto werd minister van Financiën na het aantreden van president Habibie. Daarvoor was hij al belast met de sanering van het bankwezen. Die opdracht bracht hem in botsing met de regering-Soeharto, waarna hij werd ontslagen als directeur-generaal bij het ministerie van Financiën. De gezondmaking van de banken was een van de eisen die het Internationaal Monetair Fonds (IMF) stelde bij het verstrekken van een miljardenkrediet. De bekendmaking van de banksanering viel samen met een demonstratie in het centrum van Jakarta. Ongeveer vijfhonderd mensen, meest studenten, protesteerden tegen de enorme bedragen die de centrale bank in de banken steekt.

Bij de Japanse Long-Term Credit Bank (LTCB), de op een na grootste hypotheekbank van Japan, zijn gisteren in Tokio harde maatregelen aangekondigd om een faillissement te voorkomen. Het hele bestuur, inclusief de voorzitter, stapt op, terwijl de salarissen van het hogere personeel met tweederde omlaag gaan en die van het lagere personeel met de helft.

De bank stopt met activiteiten in het buitenland en ziet verder af van vorderingen van 520 miljard yen (7,3 miljard gulden) op drie gelieerde ondernemingen. Bovendien gaat het hoofdkantoor in Tokio in de verkoop en zet de bank 750 miljard yen (10,6 miljard gulden) opzij voor niet meer terug te vorderen kredieten.

Al deze maatregelen moeten de weg vrijmaken voor een fusie met Sumitomo Trust and Banking. Daardoor ontstaat een van de grootste banken van het land met een balanstotaal van 42 biljoen yen (600 miljard gulden gulden). LTCB denkt 700 man op straat te zetten.

De bank verwacht over het lopende boekjaar een verlies te lijden van ongeveer 9,9 miljard gulden. De Japanse staat zal vermoedelijk met 8,5 miljard gulden bijspringen. (KRF, ANP)