Ingrid Haringa traint Romme en De Jong

BREDA, 22 AUG. Gianni Romme en Bob de Jong schaatsen de komende vier seizoenen voor een nieuwe commerciële ploeg. Het financieel adviesbureau Spaar Select is de hoofdsponsor. Beide stayers krijgen voormalig wielrenster/schaatsenrijdster Ingrid Haringa als trainer.

Floor van Leeuwen is haar assistent, teammanager is Orlando van den Bosch, de zaakwaarnemer van de twee schaatsers. Beide schaatsers maken zich in navolging van Marianne Timmer, Martin Hersman en Frouke Oonk los van de kernploeg van de KNSB. Al eerder hadden Romme en De Jong bedankt voor de kernploeg, nadat de bond had geweigerd aan hun financiële eisen tegemoet te komen. Volgens de KNSB en hoofdsponsor Aegon vroeg alleen Romme al bijna een miljoen gulden.

Ton Elias, directeur communicatie van Aegon, sprak gisteren van een “wat merkwaardige situatie”. “Aan de ene kant blijven wij principeel tegen privéploegen, aan de andere kant is Spaar Select een goede relatie van ons waarmee wij ook zaken doen.”

Romme (25), meervoudig wereldkampioen afstanden, maakte vorig seizoen furore door tijdens de Olympische Spelen goud te winnen op de 5.000 en 10.000 meter. De Jong (21) won zilver in Nagano, op de tien kilometer.

Romme schaatste sinds het seizoen 1995/1996 bij kernploeg. De Jong kwam daar een jaar later terecht. Timmer, Hersman en Oonk maakten eerder dit jaar de overstap naar de commerciële Sanex-ploeg, waarin de afgelopen jaren Rintje Ritsma de enige rijder was. (ANP)