Green begraven in kerk in Klagenfurt

KLAGENFURT, 22 AUG. De Amerikaans-Franse schrijver Julien Green, die vorige week donderdag op 97-jarige leeftijd in Parijs overleed, is gisteren begraven in de St. Egidius-kerk in de Zuid-Oostenrijkse stad Klagenfurt. De kerkelijke autoriteiten in het Franse Andrésy bij Paris hadden een paar jaar geleden geweigerd om Green in de toekomst te begraven in het kerkgebouw, zoals zijn uitdrukkelijke wens was.

Het was Greens bedoeling dat later zijn geadopteerde zoon naast hem zou worden begraven, maar bijzettingen in kerken zijn in verschillende landen al zo'n twee eeuwen geleden om hygiënische redenen in onbruik. Na de weigering van de katholieke autoriteiten om aan zijn wens te voldoen, besloot Green zich in de Oostenrijkse provincie Karinthië te laten begraven.

Het stoffelijk overschot van Green is vrijwel onopgemerkt overgebracht naar Klagenfurt, waar hij bij het publiek vrijwel onbekend was. Volgens de lokale theaterdirecteur kwam Green echter verscheidene keren incognito naar Klagenfurt, waar in 1990 zijn toneelstuik L'Automate werd opgevoerd.

Op de kist lag een krans rozen met een lint met het opschrift 'Pour Julian, Moummousse'. Het laatste was de koosnaam van Greens geadopteerde zoon, Eric. De lijkkist werd geplaatst in een grafkelder, waar ook een plaats is gereserveerd voor zijn geadopteerde zoon.

Ongeveer driehonderd mensen waren in Klagenfurt aanwezig bij de mis, die werd gevierd door de Karinthische bisschop Egon Kapellari. De Franse staat werd vertegenwoordigd door de Franse ambassadeur in Oostenrijk.

Julien Green werd in 1900 in Parijs geboren in een protestantse familie, maar bekeerde zich op 16-jarige leeftijd tot het katholicisme. (AFP)