Goede generale

Een aantal selectieparen behaalde afgelopen lente en zomer uitstekende resultaten. Enig optimisme aan de vooravond van de wereldkampioenschappen bridge, die dit weekeinde in het Noord-Franse Lille beginnen, is daarom zeker niet misplaatst. Hoewel het natuurlijk altijd oppassen blijft met zo'n goede generale.

Vooral het nieuwe paar Maas-Ramondt, de heren spelen dit seizoen voor het eerst samen, kent een droomstart. Zou je hun overwinning in de finale van het eerste ING Bank Topcircuit, wegens de rammelende wedstrijdformule, als niet ongelukkig kunnen bestempelen, op hun zeges in het Tournoi des Champions in Deauville en nu dus in de Top 16 van Warschau, valt weinig af te dingen. Vooral de manier waarop Anton Maas en Vincent Ramondt afgelopen maandag en dinsdag hebben huisgehouden, zal op de Polen, toch zelf klassekaarters, diepe indruk hebben gemaakt. De Nederlanders hielden na afloop van zestig spellen Butler een voorsprong over van maar liefst 86 imps op de runners up, de Polen Kowalsky-Romansky.

Op onderstaand spel uit Warschau bewijst Anton Maas de kneepjes van het afspel tot in de finesses te beheersen. Tegenstanders zijn de darling van het Amerikaanse bridge, Rita Shugart en haar bridgepro, de Brit Andy Robson.

West gever Noord NZ kw. ♠ A963 ♡ AVB8 ♦ AV7 ♣ 42 West Oost ♠ V5 ♠ B1074 ♡ 10 ♡ H972 ♦ H954 ♦ 1082 ♣ VB10976 ♣ 85 Zuid ♠ H82 ♡ 6543 ♦ B63 ♣ AH3

West Noord Oost Zuid Robson Ramondt Shugart Maas 3♣ dbl pas 3SA pas pas pas

Twee dingen over het bieden. Preëmpts zijn ook niet meer wat ze zijn geweest en, NZ wisten heel verstandig de 4♡ valkuil te vermijden. Tegen 3SA startte west met klaveren, die Maas een keertje dook. De volgende klaveren was voor het aas van de leider, die harten speelde naar de vrouw, voor de heer van oost. Deze vervolgde met ♦10 voor de vrouw van tafel. De leider, die nog maar acht slagen telde, ging door met schoppen naar de acht, voor de vrouw van west. Robson speelde hier ♦H na en dat gaf meteen de negende slag cadeau. Maar ook passief tegenspel (klaveren of schoppen) zou hem niet hebben geholpen. Stel klaveren na voor de heer. In dummy verdwijnt een ruiten. En oost? Die moet de hoge kleuren bezet houden en zal dus ook een ruiten moeten loslaten. Nu incasseert de leider achtereenvolgens ♦A, ♠A, ♠H, ♡A en plaatst oost met de vierde schoppen, die dan in de boer-acht van harten mag kaarten. Goed van Maas dat hij hier op speelde, jammer van Robson dat hij zich zo snel overgaf.

Twee dagen eerder speelden Maas-Ramondt de Modalfa Top 12, een invitatietoernooi voor de beste paren van Nederland. Het duo eindigde 'slechts' vijfde, op ruime achterstand van de winnaars Wubbo de Boer en Bauke Muller. Ook zij lijken klaar voor Lille. Wat dacht u van dit tegenspel? OW zaten Gert-Jan Paulissen en Roald Ramer, de latere nummers twee.

Zuid gever Noord Allen kw. ♠ 752 ♡ H8 ♦ AH65 ♣ H984 West Oost ♠ AHV ♠ 643 ♡ A63 ♡ 1097542 ♦ VB973 ♦ 108 ♣ AV ♣ B5 Zuid ♠ B1098 ♡ VB ♦ 42 ♣ 107632

West Noord Oost Zuid Paulissen Muller Ramer De Boer pas 2♦1) pas 2♡2) pas 2SA pas 3♦3) pas 3♡ pas 4♡ pas pas pas

1) Multi; 2) non forcing relay; 3) transfer naar harten

De hartenmanche is altijd down als zuid met zijn doubleton start en een ruitenaftroever maakt, of na klaverenstart. Maar zuid, Wubbo de Boer, kwam uit met ♠B, met dichte kaarten de normale uitkomst. De leider nam en sloeg ♡A, waaronder noord, Bauke Muller, zeer attent de heer (!) plantte. Door deze manoeuvre is het contract down, omdat de verdediging verbinding in de troefkleur tot stand heeft gebracht, zodat zij tijdig een keer door aas-vrouw van klaveren kan heenspelen.

Zou noord sloom op de eerste troefronde met een kleintje hebben bekend, dan zou de leider troef doorspelen en daarna op zijn gemak de ruiten hebben ontwikkeld. Op de derde ruiten verdwijnt dan de klaverenverliezer.