Fusiemanie geeft NPM winstexplosie; 'Prijzen angstig omhoog'

AMSTERDAM, 22 AUG. De nettowinst van participatiemaatschappij NPM Capital is in het eerste halfjaar door de fusie- en overnamegolf in het bedrijfsleven geëxplodeerd. De winst steeg van 94 miljoen naar 246 miljoen gulden.

Voor het hele jaar verwacht NPM Capital, een van de grootste kapitaalverschaffers van het Nederlandse bedrijfsleven, een winst van 300 miljoen gulden, de helft meer dan vorig jaar.

“De prijzen die bedrijven voor overnames betalen zijn vaak heel erg goed”, zei directeur drs. M. Dekker van NPM Capital gisteren bij de presentatie van de resultaten. NPM Capital verkocht onder meer aandelen in Lips (scheepsschroeven, niet beursgenoteerd) en Prolion (melkrobots, wel beursgenoteerd).

NPM Capital had eind juni belangen in 141 bedrijven. De aandelen van NPM Capital zelf zijn grotendeels in handen van financiële instellingen, zoals ING, ABN Amro, Aegon en Nationale Investeringsbank.

“Er komt steeds meer geld naar de participatiemarkt”, zo constateerde Dekker. “Van pensioenfondsen, particulieren. De vraag is alleen: waarin moet dat geld worden geïnvesteerd. Dat jaagt de prijzen angstig omhoog. Wij laten ontzaglijk veel aangeboden transacties lopen.”

De winst van NPM Capital is opgebouwd uit twee verschillende elementen: langzaam maar zeker stijgende inkomsten uit participaties (dividend, rente) en grillig fluctuerende vermogenswinsten op verkochte participaties. De inkomsten waren 70 miljoen gulden in eerste halfjaar. De vermogenswinsten kwamen uit op 180 miljoen gulden, zes keer zoveel als in de eerste helft van 1997. Deze winsten worden in hoge mate bepaald door de intensiteit van de fusie- en overnamemarkt van bedrijven.

Per aandeel is de nettowinst gestegen van 3,72 gulden naar 9,71 gulden. Op een scherp lagere Amsterdamse effectenbeurs sloot de koers van de aandelen NPM Capital gistermiddag zeventig cent lager op 115,10 gulden. NPM Capital becijfert de waarde van zijn portefeuille met participaties op basis van eigen conservatieve maatstaven op 89,58 gulden per aandeel. Volgens de maatstaven van de Europese vereniging van participatiemaatschappijen (Evca), die ook rekening houden met de koersontwikkeling op de beurzen, ligt de waarde op 115 gulden per aandeel.

In de eerste zes maanden investeerde NPM Capital 205 miljoen gulden in participaties in bedrijven, waaronder 46 miljoen in bestaande deelnemingen. In de eerste helft van vorig jaar waren de investeringen 44 miljoen gulden.

Dekker, die zich vorig jaar kritisch uitliet over de succeskansen van de nieuwe Nederlandse beurs voor snelgroeiende bedrijven (Nmax), was nu wel te spreken over de hervormingen die zijn doorgevoerd en het kaliber van de ondernemingen dat staat genoteerd.