Fabriek Soedan maakte medicijnen voor Irak

KHARTOUM, 22 AUG. De door Amerikaanse kruisraketten verwoeste fabriek bij de Soedanese hoofdstad Khartoum had een contract met de Verenigde Naties voor de fabricage van geneesmiddelen voor Irak. Die afspraak was gemaakt in het kader van het olie-voor-voedselprogramma. Dit meldde de Soedanese staatstelevisie gisteren. De VN hebben dit bevestigd.

De fabriek Al-Chifa nam volgens de staatstelevisie in totaal de helft van de Soedanese geneesmiddelenproductie voor haar rekening. De fabriek, eigendom van de Soedanese zakenman Salah Idriss, is op 12 juli vorig jaar geopend, volgens de Soedanese televisie in aanwezigheid van de ambassadeur van Groot-Brittannië. De Iraakse directeur voor onderzoek van de fabriek, Khalil Mubaraka, meldde gisteren aan het persbureau Reuters dat de fabriek in “financiële moeilijkheden” zat, maar dat geen “verandering van activiteiten” had plaatsgehad. “Wij maakten alleen geneesmiddelen, met name antibiotica”, aldus Mubaraka. De VS houden vol dat in de fabriek middelen werden geproduceerd voor het dodelijke zenuwgas VX, en dat de Saoedische multimiljonair en terrorist Osama Bin Laden de fabriek financieel steunde.

Volgens Mike Moody, directeur van het Instituut voor de controle van chemische- en biologische wapens - een Amerikaanse non-gouvernementele organisatie - is het ongewoon dat een farmaceutische fabriek als dekmantel zou worden gebruikt voor de aanmaak van VX. “VX is een zenuwgas dat verwant is aan pesticiden. Het is dan ook aannemelijker dat het zenuwgas geproduceerd zou worden door een pesticide-fabrikant. Maar aan de andere kant is de aanmaak van VX relatief simpel en elke middelgrote chemische fabriek is ertoe in staat.”

VX is een zeer dodelijk zenuwgas. Een druppel op de vinger is genoeg om een persoon in enkele minuten uit te schakelen. Irak heeft toegegeven VX te hebben gemaakt. Wapeninspecteurs van de VN onderzoeken momenteel resten van Iraakse Scud-raketten op de aanwezigheid van VX. De belangrijkste producenten van VX zijn de Verenigde Staten en Sovjet-Unie geweest. De VS hadden tot voor enkele jaren geleden nog ruim 30.000 ton VX, maar zijn bezig deze voorraad te vernietigen in speciale verbrandingsovens in de staat Utah en op een eilandje zo'n 1000 kilometer van Hawaii.