Doema wil aftreden Jeltsin

MOSKOU, 22 AUG. De Russische Doema heeft gisteren een resolutie aangenomen waarin president Jeltsin wordt opgeroepen vrijwillig af te treden wegens de financiële en economische crisis in het land.

De resolutie, die de Doema met 245 tegen 32 stemmen heeft aangenomen, heeft geen dwingend karakter. Het is een initiatief van de boerenpartij, dat steun kreeg van de communisten. Die diende ook nog een motie van wantrouwen tegen de regering in.

“Het land bevindt zich in een diepe crisis en de president onderneemt niets om de grondwettelijke rechten van de burgers te beschermen. Dat heeft geleid tot een echte bedreiging van de territoriale integriteit, de onafhankelijkheid en veiligheid van Rusland”, aldus de tekst van de resolutie. “Daarom beveelt de Doema aan dat president Jeltsin ophoudt met het uitoefenen van zijn presidentiële macht voor het einde van zijn termijn.” Jeltsin toonde zich niet erg ontdaan over de opstelling van de Doema. “We moeten niet vergeten dat er nog een president is.” Jeltsins woordvoerder kondigde aan dat de president komende maandag weer aan het werk zal gaan

De Russische premier Sergej Kirijenko zei gisteren in de Doema dat de financiële crisis in Rusland nog maar net is begonnen. “Ik zei u in april dat we de moeilijkste fase van de crisis ingingen en dat we de zwaarste last van de opgelopen staatschuld en de grootste gevolgen van de daling van de belangrijkste exportproducten in het najaar zouden gaan voelen. Vandaag beginnen we dat mee te maken”, aldus Kirijenko. Hij voegde eraan toe dat “we ons niet de luxe kunnen permitteren om een populaire regering te zijn”.

De oppositie vindt dat de regering de crisis totaal verkeerd heeft aangepakt. De Doema liet weinig heel van de noodmaatregelen die de overheid afgelopen maandag aankondigde, zoals de waardevermindering van de roebel en het opschorten van enkele schuldbetalingen.

Michael Zadornov, minister van Financiën, drong er bij de parlementariërs op aan om de belastingplannen van de regering aan te nemen teneinde de begroting voor dit jaar en volgend jaar op orde te krijgen. Belastingen zijn de enige inkomsten van de regering. De plannen moeten snel worden uitgevoerd in het belang van alle Russische burgers die afhankelijk zijn van uitgaven op de begroting. Dan komen ook de buitenlandse investeerders terug, aldus de minister. (AFP, Reuter)