Deathmetals hogepriester

Popconcerten hebben soms wel iets weg van heilige missen. Op het podium staat de priester-zanger, Michael Jackson bijvoorbeeld, gehuld in een prachtig gewaad en omringd door zijn akolieten-muzikanten. Lichtshows en decorstukken fungeren als glas-in-lood-ramen, rookbommen hebben de wierook vervangen. De musicus-priester laat het publiek ook volop meedoen. 'Voelen jullie je goed', vraagt hij vaak, waarop het publiek moet antwoorden: 'Ja!' En hij predikt de liefde: 'I love you all', roept hij steeds en meezingen wordt, net als bij een heilige mis, aangemoedigd. Bij langzame nummers houdt het publiek steevast brandende aanstekers omhoog, het equivalent van kaarsen bij een wake.

Nog meer dan gewone popmuziek heeft metal of hardrock het karakter van een ersatz-religie. Deathmetal, één van de vele subgenres, is zelfs een échte religie, zo blijkt uit de documentaire over dit onderwerp die de NPS vanavond uitzendt. Op het eerste gehoor gaat het bij deathmetal om een zware geluidsmuur van laag gestemde gitaren, roffelende drums en gerochelde, onverstaanbare vocalen. Maar anders dan de naam van het genre doet vermoeden, gaat achter de ontzagwekkende muur geen duistere wereld vol dood en verderf schuil, maar juist een 'spirituele zoektocht' en een positieve levenshouding.

Mirella Simoncini ging voor de documentaire in de VS 4 dagen en nachten mee op tournee met de Amerikaanse deathmetal-groep Morbid Angel, waarvan de gitarist, Trey Azagtoth, als een van de grondleggers van de deathmetal wordt beschouwd. Uitgebreid komt hij aan het woord in de documentaire, die een strikt chronologische opbouw kent en waarvan elk fragment begint met de saaie aanduiding van dag en uur. 'Gitarist of goeroe', is de vraag over Azagtoth die aan het begin van de documentaire wordt gesteld. Het antwoord is al na een paar minuten duidelijk: Azagtoth is gitarist én goeroe. Hij heeft zich verdiept in de Mesopotamische godenwereld, de Kabbala en nog veel meer en getuigt in zijn liedjes van zijn spirituele belangstelling.

Bad Grrrl, zaterdag, Radio 3, 23.00-01.00u.

    • Bernard Hulsman