De Wilt springt steeds hoger met de polsstok; Atlete net buiten de prijzen in Boedapest

BOEDAPEST, 22 AUG. Na de dramatische diskwalificatie van Troy Douglas op de 200 meter hield Nederland bij de EK atletiek in Boedapest nog een vierde plaats over. Monique de Wilt moest die eervolle positie gisteravond met twee andere atletes delen. De 22-jarige polsstokhoogspringster, die over 4,15 meter sprong, zat tijdens de finale ontspannen te zingen op het veld. Het is de deelnemers tegenwoordig verboden om een walkman op te hebben, maar De Wilt had nog een deun in haar hoofd: Walking on sunshine. “Het klonk waarschijnlijk heel vals, want ik kan helemaal niet zingen.”

De Wilt zat in Boedapest goed in haar vel. Dat komt mede omdat ze onlangs met haar seksuele geaardheid in de openbaarheid is gekomen. Bewust deed ze deze maand in Amsterdam aan de Gay Games mee. Ze had tijdens trips met atletiekploegen al willen vertellen dat ze lesbisch is, maar ze durfde niet. “Steeds als er werd gevraagd of ik een vriend had, schudde ik driftig 'van nee'. Dat was geheel de waarheid, maar ik zei er niet bij dat ik een vriendin had.”

Toeval of niet, De Wilt sprong bij de Gay Games een nationaal record (4,16). “Het heeft meegeholpen”, zegt ze nu. “Maar dat is het niet alleen. Ik heb in het seizoen een goede opbouw gehad en ik heb twee goede gesprekken gehad met een sportpsycholoog. Hij heeft mij weer plezier in het springen bezorgd.”

Ze sprong gisteravond in de finale steeds bij haar eerste poging over de lat - 3,95, 4,05 en 4,15. Ze haalde zelfs bijna een hoogte van 4,25 meter, maar liefst negen centimeter boven haar persoonlijk record. “Ik heb geprobeerd om er niet aan te denken hoe hoog de lat lag. Ik heb gewoon gesprongen”, vertelde De Wilt.

Bij haar tweede beurt over die recordhoogte tikte De Wilt de lat slechts heel licht aan. “Ik dacht met mijn borst, dat gebeurt me de laatste tijd wel meer”, zei De Wilt. “Maar nu weet ik dat ik 4,25 ook kan halen. Dat komt nog wel een keer.” Met een deftige buiging nam de Nederlandse afscheid van de vele toeschouwers in het Nép-stadion. Het was voor het eerst dat het polsstokhoogspringen voor de vrouwen op het EK-programma stond.

Minder tevreden was Ester Goossens. Zij werd vijfde op de 400 meter horden in een nieuw Nederlands record van 54,62. Dat was 0,23 sneller dan de beste tijd die ze ooit had gelopen. Toch kon er geen lachje vanaf bij Goossens. “Misschien komt dat straks nog wel”, zei ze met een strak gezicht. De atlete, die elke keer weer verbaast met haar prestaties, vond dat ze geen perfecte race had gelopen. “Ik wilde hier een knoert van een tijd neerzetten. Ik denk dat ik harder kan.”

Goossens voelde de spanning van het kampioenschap. “Je bent zo opgepept. Dat is je lichaam niet gewend. Het is heel wat anders dan een Grand-Prixwedstrijd.” Ze was hard voor zichzelf. “Ik heb er gewoon een zooitje van gemaakt”, zei ze. “Ik maakte in het begin veertien passen naar de horden toe, dat hadden er vijftien moeten zijn. Zoiets is verspilde energie. Daar baal ik van.” Goossens kan toch terugkijken op een goed EK.

Patrick van Balkom, nationaal kampioen op de 100 en 200 meter, haalde in tegenstelling tot Troy Douglas de finale van de dubbele sprint niet. Hij werd vijfde in zijn halve finale, een plaatsje te laag. Door zijn eerder dit jaar gelopen tijd van 20,37 waren de verwachtingen hoog geweest. “Maar ik ben nog niet constant genoeg. Die tijd was een uitschieter”, zei Van Balkom na zijn uitschakeling. Een troost voor de sprinter was dat zijn als toeschouwer aanwezige moeder bij de dagelijkse loterij in het stadion een auto won. Ze kreeg de sleutels meteen overhandigd.

Twee topatletes namen gisteravond met het behalen van de Europese titel afscheid van een minder prettige periode uit hun leven. Irina Privalova won de 200 meter nadat ze ruim een jaar uitgeschakeld was geweest met een zware hamstringblessure. De Russin was afgelopen woensdag op de 100 meter in een rechtstreeks duel haar titel en Europees record kwijtgeraakt aan de nieuwe ster Christine Arron uit Frankrijk. Op de 200 meter liet Privalova zich echter niet verschalken (22,62).

Op de 400 meter won de Duitse Grit Breuer het goud. Acht jaar geleden behaalde ze in Split dezelfde titel. Daarna werd haar carrière verstoord omdat ze wegens vermeend gebruik van doping voor twee jaar werd geschorst. Breuer maakte destijds deel uit van de trainingsgroep van landgenote Katrin Krabbe, die bij een controle in Zuid-Afrika betrapt werd op doping. “Ik wist dat het goud voor mij zou zijn”, zei Breuer gisteravond. Ze liep de 400 meter in 49,95. “Onder de vijftig seconden lopen, dat is mijn wapen tegen de andere atletes uit Europa.”

Mede door het goud van Breuer kwam Duitsland bij de EK op een totaal van elf medailles. Ook Rusland heeft dat aantal. Groot-Brittanië staat na de omstreden driedubbele zege op de 200 meter van Doug Walker, Doug Turner en Julian Golding en het goud van Iwan Thomas op de 400 meter op acht plakken. Nederland heeft nog geen enkele medaille.

    • Hans Klippus