DE VAKANTIEPAN (7)

Vandaag een hoofdgerecht en een nagerecht. In bouillon en wijn gestoofde kip met groenten. En een variatie op een oer-Hollands gerecht. Het hoofdgerecht is een eenpansgerecht. Eet bij dit gerecht gekookte aardappelen. Schil en kook extra veel aardappelen, zodat van wat overblijft morgen een aardappelsalade of gebakken aardappelen gemaakt kan worden.

Nu eerst het hoofdgerecht: doe de kippenbouten en hartjes in een grote pan. Leg de schoongemaakte en in stukken gesneden groenten, de gepelde tenen knoflook en de kruiden erbij. Voeg water, bouillonblokjes en witte wijn toe. Breng alles aan de kook en draai het vuur dan laag. Laat alles ongeveer 1 1/2 uur stoven. Breng op smaak met zout en peper. Vis de bos peterselie uit de pan. Giet de room in de pan en voeg ook de kleine tuinbonen uit het pakje toe. Zet het vuur hoger. Zorg dat de aardappelen inmiddels gaar zijn. Als de 'kippan' begint te koken is het eten klaar. Schep kip, bouillon, tuinbonen en dergelijke in diepe borden. Ook de gekookte aardappel wordt in het diepe bord geschept. Zeef eventueel de overgebleven bouillon om de volgende dag, opnieuw opgewarmd, op te drinken. Het nagerecht van vandaag bestaat uit sneetjes duivenkater (zoet brood) waar wentelteefje van worden gemaakt. Klop 2 eieren los met 350 ml melk. Week hierin de sneetjes duivenkater. Bak ze in boter aan beide kanten lichtbruin. Strooi er een beetje suiker en eventueel kaneelpoeder op.

Nodig: 1 1/2 kilo kippenbouten

250 g kippenhartjes

1 1/2 liter water

1/2 l witte wijn

kippenbouillonblokjes

1 ui

2 tenen knoflook

enkele wortels

1 bosje peterselie met wortel

1 doosje diepvries tuinbonen

1/8 l slagroom

rozemarijn, laurierblad

zout en peper

1/2 duivenkater

2 eieren

350 ml melk

suiker en kaneelpoeder

    • Anne Scheepmaker