Dalend Damrak toch gevoelig voor Russische malaise

AMSTERDAM, 22 AUG. Het zou niet gebeuren, maar het gebeurde toch. Het Damrak zou ongevoelig zijn voor financiële problemen waarmee de Russische economie kampt, zo stelden diverse analisten vorige week nog. Een mogelijke devaluatie van de roebel zou worden opgevangen door een buffer van voormalige Oostbloklanden die zich de afgelopen jaren hebben verenigd in een douane-unie die gekoppeld is aan de stabiele Duitse mark.

Maar in hun argumentatie hadden ze een paar belangrijke factoren over het hoofd gezien. Duitse banken, zoals de Dresdner Bank en de Commerz Bank zijngrote geldschieters voor het Russische bedrijfsleven. Door de waardevermindering van roebel komt de afbetaling van de leningen aan de Duitsers in het gedrang. Gevolg was dat de koersen van de betrokken Duitse banken hard onderuit gingen en dat zij andere fondsen in een markt met gebrek aan liquiditeit meesleurden.

Het Damrak volgde en zakte na een week van dalingen nog verder weg. De AEX-index die de Amsterdamse beursstemming weergeeft rook maandag zelfs even aan de grens van 1100 punten.

Later in de week trad echter herstel op. De Amerikaanse dollar die als vluchthaven voor roebelbezitters fungeerde, steeg in waarde bij een toenemende vraag. Aandelen van Nederlandse multinationals met veel activiteiten in de VS stegen in waarde en trokken de belangrijkste koersen op de Amsterdamse effectenbeurs weer overeind. “We waren te snel te hard gedaald en daardoor technisch over sold”, zei een handelaar deze week. De aandelen waren te goedkoop en beleggers besloten weer te kopen.

Het jojo-effect trad deze week weer eens op, vindt ook Ph. Menco, hoofd strategie van ING Barings Research. Hij spreekt echter over “een hoge volatiliteit”. “De mensen denken dan, hé, Aegon staat op 175 gulden. Dat aandeel heeft op 224 gulden gestaan dus is het nu goedkoop. Doe mij er maar een paar duizend. Een paar dagen later zien ze dat er eigenlijk geen fundamentele grond was voor hun aankoop en dus worden de stukken weer verkocht. In het buitenland noemen ze dat de suckers rally.”

Ook analist H. de Ruiter van zakenbank Kempen & Co observeerde dit. “De mensen verkopen wel, maar weten eigenlijk niet waar ze heen moeten. Dan zie je ze toch weer gauw terugkeren.”

Gisteren daalden de aandelenkoersen op het Damrak opnieuw scherp en liepen de obligatiekoersen op. De rente op de tienjarige staatslening daalde met eentiende procent naar 4,4 procent. De AEX-index sloot met een dagverlies van 33 punten op 1154,51. Dat was een achteruitgang van 2,8 procent.

Opvallend was dat de overige Europese beurzen, na de slechte opening van Wall Street, veel scherper daalden dan het Damrak. Duitsland was aanvoerder van de malaise met een teruggang van de koersen van bijna 6 procent. Londen en Parijs verloren ieder 3,5 procent. Frankfurt bleek opnieuw besmet met de Russische griep. Menco vergeleek het met burengerucht. “In Rusland is ruzie. De buren horen dat duidelijk maar bij ons is de overlast al duidelijk minder.” Beide analisten verwachten dat de beurskoersen de komende week sterk zullen blijven schommelen.

Op de Nederlandse agenda staan de halfjaarcijfers van: IHC Caland, CSS, InnoConcepts (maandag), Vedior, Van Leer, Ceteco, NIB (dinsdag), VNU, BolsWessanen, Van der Moolen, Schutterveld, VastNed (woensdag), ING, HBG, Hagemeyer, Macintosh, Van Melle, Alpinvest, Beter Bed, Antonov (donderdag), Randstad, Ten Cate, Van Dorp, Smit Trafo en Numico (vrijdag).