CNN via schotel nog in Amsterdam

AMSTERDAM, 22 AUG. Wanneer CNN volgende week van de Amsterdamse kabel verdwijnt, is er voor kijkers die niet zonder kunnen één remedie: een schoteltje voor satellietontvangst. CNN is, zowel analoog als digitaal, gratis te ontvangen op de Astra-satellieten, waarvoor een schotel van zestig centimeter doorsnee volstaat. Analoge appatuur voor schotelontvangst kost een paar honderd gulden, digitale zo'n duizend gulden meer.

De grote hotels van Amsterdam hebben al aangekondigd op schotelontvangst over te stappen. Wat die hotels kunnen, kan de individuele kijker ook. Maar anders dan vaak wordt gedacht, kan met een schotel niet álles worden ontvangen: sommige signalen zijn versleuteld en het is in Nederland vaak niet mogelijk een abonnement te nemen. Dat geldt voor een aantal zenders die de afgelopen jaren in Amsterdam van de kabel gingen, zoals de muziekzender MTV en de documentairezender Discovery, en voor het Nederlandse geluid bij Eurosport. Het beeld daarvan en Engels commentaar is wel vrij te ontvangen, evenals de in Amsterdam verdwenen WDR3 en de Arabische zender MBC.

Wie de kabel boycot en geheel op de schotel overstapt kan (digitaal) de Nederlandse publieke- en commerciële tv- en radiozenders ontvangen, maar moet de Vlaamse- en Britse publieke televisie ontberen. Wel wemelt het in de ruimte van alle mogelijke Duitse-, Italiaanse- en Arabischtalige zenders. De voornaamste twee satellietgroepen voor West-Europa, de Astra's en de Hotbirds, zijn samen goed voor ongeveer 70 analoge en 70 digitale onversleutelde tv-zenders en tientallen radiozenders. Via andere satellieten zijn ook veel Turkse en Franse zenders ontvangen.

Een moeilijkheid bij sommige huizen is dat een schotel vrij moet kunnen 'kijken' naar de satellieten van keuze, die in een geostationaire baan boven de evenaar staan. Een gebouw of boom tussen schotel en satelliet maakt ontvangst onmogelijk. Er bestaat apparatuur om schotelsignalen weer te distribueren over meerdere huizen of hele flatgebouwen - zodat een optimale locatie kan worden gevonden of een woud aan schotels op het dak kan worden voorkomen. De Centrale Antenne Inrichtingen, die tien jaar geleden door de kabel werden verdrongen, zouden dus wel eens kunnen terugkeren. In Nederland zijn momenteel ongeveer 350.000 satellietschotels.