Centrale bank Zwitserland wijst bijdrage claims af

ZÜRICH, 22 AUG. De Zwitserse centrale bank heeft gisteren besloten niet bij te dragen aan de 1,25 miljard dollar die twee Zwitserse banken uitbetalen aan slachtoffers en nabestaanden van de Holocaust. Het bestuur van de bank kwam na een lang beraad tot dit besluit. Het bestuur van de bank, die een belangrijke rol speelde als verzamelpunt van het goud van joodse slachtoffers van de Holocaust, zegt dat verplichtingen jegens de nabestaanden geregeld zijn in een verdrag uit 1946. Het bestuur zegt beslissingen van de toenmalige directie van de bank inzake het geroofde goud te betreuren, maar meent dat de centrale bank buiten de regeling valt die nu is getroffen met de banken Credit Suisse en UBS. Het bestuur van de UBS zegt gehoopt te hebben “op de solidariteit van de centrale bank”. Volgens de UBS heeft de beslissing van de centrale bank geen invloed op de hoogte van de uitkering. (AP)