Berenklauw

Ewoud Sanders (Z 18 juli) noemt de berenklauw een smerige rotplant met een gemeen bijtend gif. Dat de berenklauw een giftige plant zou zijn stamt uit een Duitse krant. Vandaar waaide deze laster over naar Nederland waar er een hetze tegen ontstond. In 'De plant in de geneeskunde', een standaardwerk van Rebo Productions te Sassenheim, staat dat de berenklauw (Heracleum Sphomdylium) een vluchtig olie bevat waarvan een kalmerings- en pijnstillend middel wordt gemaakt.

Jonge scheuten ervan, die volgens de 'Hollandia-gids voor eetbare planten in de natuur' heerlijk vlezig zijn, worden wel bereid tot een gerecht als asperge. Ook worden van de zaden en de bladeren wel een krachtig bier gebrouwen. In 'Planten voor uw gezondheid' van The Reader's Digest staat dat de Nederlandse naam betrekking heeft op de zaadvorm (niet de bladvorm dus). Leclerc ontdekte in 1926 de stimulerende werking van de plant op de geslachtsdrift. Voor koeien is de plant een lekker hapje om te eten! Vanwaar nu de paniekerige afkeer van deze prachtig bloeiende plant? Alleen sommige mensen zijn er allergisch voor en kunnen er een uitslag van krijgen. Maar dit ook slechts alleen als de zon schijnt.

Zoals bekend zijn vele soorten planten, paddenstoelen en bessen giftig.Ze staan ook in uw tuin en op de vensterbank binnen. Moeten al die wezens bij wie wij inwonen nu uitgeroeid worden? De mens hoort op planeet Aarde dan ook niet thuis.

    • Uut Medema