Affaire-De Boer

Frank en Ronald de Boer mogen van Ajax geen bemiddelaar zoeken om het arbeidsconflict met de club op te lossen. Vijf potentiële bemiddelaars over de kansen op een oplossing.

Jan Terlouw, oud-minister voor D66: “Ik zou wel willen proberen het conflict op te lossen. Het bestuur van Ajax moet het er dan wel mee eens zijn. Vervolgens zou ik me verdiepen in de achtergronden van beide partijen. Wat de uitkomst zou zijn? Ik heb geen idee. In eerste instantie neig ik naar Ajax. De gebroeders De Boer hebben met hun volle verstand het contract getekend. Als je ze nu laat vertrekken, dan is het hek van de dam. Ajax houdt de poot stijf en daar hebben ze het recht toe. Geven ze toe, dan gebeuren er rare dingen. Ik moet nog zien hoe dit afloopt. Rasvoetballers als de De Boertjes willen toch niet alleen op de tribune zitten. Bovendien gaat de conditie hard achteruit.”

Ed van Thijn, buitengewoon hoogleraar en procesmanager: “Ik kan niet als bemiddelaar in dit conflict optreden. Ik zit in de ledenraad van Ajax, dus ik ben niet onafhankelijk. Ik doe wel eens conflictbemiddeling of 'crisismanagement'. Maar zoiets als dit niet. Dit is een unieke zaak. Het is jammer dat het zo loopt, want de De Boertjes hebben veertien jaar het gezicht van Ajax bepaald. Hopelijk komt er een oplossing, waardoor voor beide partijen geen schade ontstaat. Ook zonder de broers komt het wel goed met Ajax.”

Wouter Huibregtsen, chairman en director van managementbureau McKinsey: “Ik zou graag willen helpen in dit conflict. Ik zou eerst kijken hoe de zaak in elkaar steekt. Waarschijnlijk was ik dan tot de conclusie gekomen dat er geen eer aan te behalen valt. Een intermediair is inderdaad de oplossing, maar er is een goede kans dat een bemiddelaar tot dezelfde conclusie komt als de arbitragecommissie van de KNVB. Als dat zo is dan ben je als intermediair al snel de gebeten hond. Dit conflict was trouwens te voorzien. Een contract is weliswaar een contract, maar er bestaat ook zoiets als de vrijheid van een persoon om te beslissen. Die twee aspecten verdragen elkaar niet. In het contract had een clausule moeten staan die ruimte laat aan de spelers. Daartegenover moeten financiële randvoorwaarden voor de club staan als ze tussentijds vertrekken. Bijvoorbeeld een deel van het salaris dat de speler gaat verdienen. Ik begrijp het standpunt van Ajax overigens wel, want waar ben je straks als je de broers De Boer laat gaan. Dan blijft er geen speler meer over. Aan de andere kant is het met onwillige honden kwaad kersen eten.”

Eric de Groot, conflict- en fusiebemiddelaar van De Boer en Croon Management Consultants: “Ik denk dat wij zo'n zaak wel onder handen zouden nemen, al zijn de mogelijkheden niet groot. Tenminste als ik de berichten uit de media aanhoud. Ik denk dat de De Boertjes voor de rechtbank wel een goede kans hebben, want er is sprake van een hevig verstoorde arbeidsrelatie. Maar dit soort zaken houden ze liever buiten de rechtbank. Vandaar die bemiddelaar. Met echtscheidingen gaat dat ook zo. Vermoedelijk is er maar één oplossing voor dit conflict. Ajax vangt een smak geld en de De Boertjes gaan naar Barcelona. De waarde van een contract is nog maar gering. Voor Ajax is dat vervelend. Clubs met een goede jeugdopleiding zien hun spelers allemaal vertrekken. Hoe je dat tegen kunt gaan? Dat is nou eens een opdracht die ik graag wil hebben.”

Joop van der Reijden, interim-voorzitter van de overkoepelende sportbond NOC*NSF: “Als het niet als een sollicitatie wordt opgevat, wil ik best bemiddelen. Hoewel het meer werk is voor een jurist. Ik ken 'De Boertjes' persoonlijk en ik ken Ajax als vereniging. Daarom ben ik niet zo happig op zo'n zaak. Beide partijen moeten wel om de tafel, want dit is een rampzalige situatie. Als ze blijven weigeren, leidt dat alleen tot nog meer conflicten. Ik ben weliswaar een Feyenoord-supporter, maar het is doodzonde dat zulke goede voetballers niet spelen. Of ze ooit nog voor Ajax zullen spelen, moet je maar aan hen vragen. Maar ik houd mijn hart vast.”

    • Johan Stobbe