Aandeelhouders varen wel bij zelfstandig postbedrijf

Het is gelukt door verzelfstandiging van PTT Post een winstgevend bedrijf te maken. Vooral de aandeelhouders varen daar wel bij. Ook de consument heeft er enige baat bij. Het personeel lijkt de echte verliezer. Weliswaar is de financiële positie van de medewerkers verbeterd, maar de ontwikkeling daarvan houdt geen gelijke tred met de mate waarin de arbeidsproductiviteit toeneemt, zo rapporteren onderzoekers van de Erasmus Universiteit aan het ministerie van Economische Zaken.

De doelmatigheid bij het postbedrijf is volgens de studie niet toegenomen door de verzelfstandiging. De onderzoekers sluiten niet uit dat daar in de nabije toekomst verandering komt door de automatisering van de postsortering. PTT Post, dat tot het TPG-concern behoort, heeft niet meegewerkt aan het onderzoek omdat de methodiek ervan haar niet beviel. Het bedrijf bestrijdt de conclusie dat het personeel de dupe is van de privatisering.