Zeeuwse tweeling fietst naar voetbalveld

Dennis en Gérard de Nooijer debuteerden gisteren voor Heerenveen. De oud-Spartanen speelden niet opzienbarend tegen FC Twente, dat het eerste competitieduel met 1-0 verloor. “Ze klappen hier voor elke actie.”

HEERENVEEN, 21 AUG. Bijna twaalf jaar reisden ze gezamenlijk van Walcheren naar Rotterdam. De Zeeuwse voetbaltweeling behoorde tot het meubilair van Sparta. Na afloop van elke thuiswedstrijd draaiden Dennis en Gérard de Nooijer populaire muziek in de kantine van Het Kasteel. Ze bouwden ieder een huis in Vlissingen. Ze hadden zich verzoend met het dagelijkse forensenverkeer én met een bescheiden rol in de eredivisie. Maar in de herfst van hun voetballoopbaan hebben de gebroeders De Nooijer (29) alsnog een sportieve en financiële uitdaging gevonden. Ze spelen de komende vier seizoenen voor Heerenveen, gelegen op driehonderd kilometer van Vlissingen, zo rekent Gérard de Nooijer ons voor.

Ze wonen nu op een steenworp afstand van hun werkplek. “We kunnen op de fiets naar het stadion”, zegt Gérard met een brede glimlach. De gemoedelijke sfeer in Heerenveen doet hem denken aan zijn geboortedorp Oost-Souburg, al toont de Friese bevolking een veel grotere belangstelling voor het voetbalspel. “Op straat word je door Jan en alleman aangehouden, dat was ik niet gewend”, zegt Gérard die overigens regelmatig als Dennis wordt aangesproken. “Hoe slecht we ook spelen, ze klappen hier voor elke actie”, zegt Dennis die bijna nooit met Gérard wordt verward.

Het verschil in populariteit is gelegen in de verschillende voetbalkwaliteiten. De linksbenige verdediger Gérard is geen opzienbarende voetballer. Hij is een mandekker die opvalt door zijn kopkracht. De rechtsbenige aanvaller Dennis is een gevaarlijke speler die met zijn wapperende kuif en zijn elegante dribbels ook het vrouwelijke deel van de toeschouwers kan bekoren. Gérard ligt goed in de markt bij de plaatselijke jeugd. “Mijn kapper vertelde dat er een jochie langs kwam met een foto van mij. Hij wilde precies hetzelfde kapsel. Zo bont heb ik het bij Sparta nooit meegemaakt.”

Het verschil in populariteit heeft zich bij Heerenveen vertaald in een verschillend salaris. De tweeling mag het gezamenlijke miljoenencontract onderling verdelen. “Dennis krijgt meer dan ik, want aanvallers zijn nu eenmaal meer in trek”, zegt Gérard die geen bedragen en geen verdeelsleutel wil noemen. Hij vindt de dubbele aanbieding van het bestuur van Heerenveen “een unieke zaak”. Bijna dertig jaar geleden wilde René van de Kerkhof alleen een contract tekenen bij FC Twente als zijn broer Willy ook mocht komen. Maar de Brabantse tweeling kreeg in Enschede een afzonderlijke aanbieding van enkele tienduizenden guldens per jaar.

Gérard de Nooijer speelde gisteravond een ongelukkige wedstrijd in het Abe Lenstra-stadion. Hij maakte een aantal forse overtredingen en gaf een verkeerde terugspeelbal op zijn doelman Hans Vonk, die op het nippertje een tegentreffer kon voorkomen. Gérard de Nooijer kon geen moment aantonen waarom hij een versterking is voor Heerenveen. Maar in blessuretijd voorkwam hij de gelijkmaker van FC Twente. Hij stond in de baan van het schot van André Karnebeek. “Dat was meer geluk dan wijsheid”, erkende de reddende engel.

Dennis de Nooijer maakte vooral in de eerste helft een redelijke indruk. Hij vocht verbeten duels uit met de sterke verdediger Nico-Jan Hoogma van FC Twente. De duurste De Nooijer miste een paar keer de controle over de bal, anders had hij Heerenveen aan een paar treffers kunnen helpen. In het clubblad van de Friese vereniging beloofde hij zijn publiek dit seizoen minstens vijftien doelpunten. Tegen FC Twente moest hij zich tevreden stellen met een schaduwtreffer. Hij stond aan de basis van het winnende doelpunt van Jeffrey Talan. Voor de (gemiste) strafschop van Heerenveen hoefde de specialist zich niet te melden. “Wie ben ik om de bal op te eisen. Ik ben hier niet als vedette binnengehaald”, sprak Dennis de Nooijer na afloop.

Volgens hun nieuwe trainer Foppe de Haan hebben de aanpassingsproblemen van de tweelingbroers een lichamelijke en een geestelijke oorzaak. “Er moet bij die mannen nog een tandje bij. Wij spelen een tempo hoger dan Sparta. Wij hebben meer de wind in de zeilen. Die jongens hebben even de tijd nodig. Het is gewoon lullen, lullen en de draad oppakken. Ik heb er alle vertrouwen in. Als ik een stel Roemenen en Bulgaren aan de praat krijg, zal het met een paar Zeeuwen ook wel lukken”, aldus De Haan.

    • Jaap Bloembergen