Winst stijgt 16 procent; Rabo: hausse hypotheken, beurs op eind

AMSTERDAM, 21 AUG. De Rabobank verwacht dat de hausse op de hypotheekmarkt en de effectenbeurs in de tweede helft van het jaar tot rust zal komen. “De beurs lijkt aan het kwakkelen geraakt. En we hebben signalen dat de hypotheekmarkt, die op een hoog niveau is, niet verder klimt.”

Dat zei voorzitter drs. H. Wijffels van de hoofddirectie van de coöperatieve Rabobank vanochtend bij de bekendmaking van een ruim 16 procent hogere nettowinst in het eerste halfjaar. De winst steeg van 900 miljoen naar 1,16 miljard gulden. De hausse op de hypotheekmarkt en de beurs waren belangrijke stimulansen voor de winstgroei van de Rabobank, die als bank en met dochters als Interpolis en Robeco de grootste financiële partij op de Nederlandse consumentenmarkt is.

Wijffels verwacht in de tweede helft van het jaar een lager groeitempo, maar een procentuele stijging van de nettowinst over 1998 met dubbele cijfers. De kredietverlening aan de particuliere sector lag in de eerste zes maanden zo'n 25 miljard gulden (10 procent) hoger dan eind 1997. Bijna eenderde van de groei kwam voor rekening van hypotheken van particulieren. Wijffels: “Ik ben voor de tweede helft van het jaar helemaal niet somber. Ik denk dat het behoorlijk zal doorlopen, maar niet meer in dit tempo.”

De inkomsten stegen in de eerste jaarhelft harder (15 procent naar 6,35 miljard gulden) dan de kosten (bijna 14 procent tot 4,58 miljard). De Rabobank, die vroeger hoofdzakelijk spaarbank was, boekte opnieuw spectaculaire groei in haar beursbedrijf, met 52 procent groei van het aantal orders voor effecten- en optiezaken (bijna 1,4 miljoen). De totale provisie-inkomsten stegen met een kwart (228 miljoen gulden) naar 1,12 miljard gulden.

Wijffels: “Het karakter van een rage is er bij beleggen misschien af, maar ik houd het erop dat een fors aantal Nederlanders definitief beleggers zijn geworden.” De schaarste op de arbeidsmarkt onder geschoolde financiële planners en vermogensbeheerders houdt onverminderd aan. “Wij hebben op dat gebied wel een paar honderd vacatures.” Het aantal voltijdsbanen bij de Rabobank nam in het eerste halfjaar met 1.706 toe tot 42.633. De groei zat voor eenderde (566) in het buitenland.

Wijffels “sluit niet uit” dat De Nederlandsche Bank het percentage reservering dat banken moeten treffen voor schuldenlanden dit jaar verder verhoogt, gezien de economische crisis in Azië en het uitstel van rentebetalingen van Rusland. In het eerste halfjaar is dat ook gebeurd. Bij een nieuw rondje verhogingen zal de Rabobank de reguliere toevoeging van 300 miljoen gulden in het tweede halfjaar moeten verhogen. “Dan komt er een kopje bovenop.”

In de eerste zes maanden was de 300 miljoen gulden (voor landenrisico's en individuele debiteuren) nog voldoende. “Wij hebben een relatief bescheiden positie. In de Aziatische regio ligt ons bedrag aan echte risico's onder een miljard gulden.”