Van Brienenoordbrug deels gesloten

ROTTERDAM, 21 AUG. Vanavond om 20 uur zal de hele westelijke rijbaan van de Van Brienenoordbrug voor tien dagen worden afgesloten. In dit deel van de brug wordt een nieuwe klap geïnstalleerd die opgehaald kan worden om grote schepen op de Nieuwe Maas te laten passeren. Het huidige bewegende brugdeel kan, hoewel pas acht jaar oud, niet langer mee. Vorig jaar werden scheuren in het wegdek aangetroffen die vermoedelijk zijn veroorzaakt door het intensieve vrachtverkeer.

Tien dagen zal het autoverkeer komend uit Gouda (A20) en Den Haag (A13) met bestemming Dordrecht/Breda en verder worden omgeleid via de Beneluxtunnel (A4) en de A15, het zuidelijke deel van de Rotterdamse ring.

Gemiddeld maken zo'n 100.000 voertuigen per dag gebruik van de westelijke rijbanen van de Van Brienenoordbrug.

Omdat ook het zuidelijk deel van de A20 tussen het knooppunt Kleinpolderplein (aansluiting op de A13) en het Terbergseplein (aansluiting op de A16 richting Dordrecht/Breda) wegens groot onderhoud tot 31 augustus is gesloten, verwacht Rijkswaterstaat vertragingen en filevorming op het autowegennet rond Rotterdam.

Geadviseerd wordt vooral het Kleinpolderplein te mijden, omdat daar een groot aanbod van verkeer uit drie richtingen kan worden verwacht.

Vanochtend waren er op de A16 bij de Van Brieneoordbrug geen files, hoewel ook het aantal rijbanen op de brug in noordelijke richting is beperkt. Eén rijstrook daarvan is de komende tien dagen gereserveerd voor vrachtverkeer boven de 3,5 ton en voor autobussen in zuidelijke richting. Gedurende de tien dagen dat het westelijke brugdeel is afgesloten, worden gratis pendelbussen ingezet, die rijden tussen enkele parkeerplaatsen ten zuiden van de brug en opstapplaatsen van het openbaar vervoer op de rechter Maasoever, zoals het park & ride station Kralingse Zoom, een belangrijke halte van de Rotterdamse metro.

Rijkswaterstaat verwacht dat de eerste grote problemen zich maandagochtend zullen voordoen. “Dan zijn er meer mensen van vakantie terug”, aldus een woordvoerder van de directie Zuid-Holland van Rijkswaterstaat.