'Tennisclubs maken met gesjoemel eredivisie kapot'

De tenniscompetitie in de eredivisie werd ontsierd door een geschonden herenakkoord, een regen aan protesten en dubieuze spelerswisselingen. “De eredivisie is besmet en moet worden opgeheven.”

ZANDVOORT, 21 AUG. Popeye Gold Star organiseert dit weekeinde wederom de playoffs in de eredivisie tennis. “Maar die hebben sportief geen enkele waarde meer na alles wat zich deze competitie heeft afgespeeld”, meent Rob Spaan, directeur van de Amsterdamse club. “Wat mij betreft is dit de laatste keer geweest. Volgend jaar wil ik een andere eredivisie oprichten, desnoods buiten de bond om als die niet wil meewerken. Dan moeten de clubs zich maar afsplitsen.”

Op het laatste moment werd ook nog een kort geding tussen Gold Star en de Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond (KNLTB) voorkomen. “Door een blunder van de bond mocht ik op mijn eigen park niet eens twee reclameborden van onze sponsor neerzetten”, verzucht Spaan. “De dagvaarding lag al bij de bond, toen het kort geding op het laatste moment werd ingetrokken. De sectie wedstrijdtennis had zijn fout erkend. Intussen heeft het mij wel een week ellende en veel geld gekost. Deze toestanden onderstrepen de chaos in deze competitie.”

De clubs laten zich ook niet onbetuigd. Eerst protesteerde Gold Star met succes tegen het opstellen van de Bulgaarse Ludmilla Bacheva en de Nederlandse Debbie Haak bij Halfweg. De bondsregels staan het spelen in de hoofdklasse in het voorjaar én in de eredivisie immers niet toe. Dat kostte Halfweg zes punten en Doetinchem besloot alvast niet meer tegen dit duo uit te komen. Voorbarig, want in hoger beroep werden Bacheva en Haak weer als reglementaire invallers uit het tweede team gekenmerkt. Leimonias ontdekte echter een nieuwe lacune bij Halfweg en tekende protest aan tegen de spelerspasjes van Bacheva en Mazarakis. De naam van Bacheva was verkeerd gespeld en bij de Griekse speler ontbrak een pasfoto.

Competitieleider Beek kende het protest eerst toe. “Maar inmiddels heeft Halfweg het verloren punt van Mazarakis weer terug”, verzucht Spaan. En ten overvloede: “Hier is voor een leek toch geen touw aan vast te knopen? De clubs sjoemelen met de regels. Het is belachelijk dat Leimonias partijen denkt te winnen door te protesteren tegen een ontbrekend pasfotootje. Wat kan het mij nou schelen hoe je Bacheva spelt? Iedereen schijnt een andere naam te hebben ingevuld. Maar de essentie is dat we met zijn allen de eredivisie kapotmaken, al schijnen de meeste clubs daar maling aan te hebben.”

Ter illustratie nam Spaan onthutst kennis van de ontwikkelingen in het duel tussen Amstelpark en Doetinchem. De buren van Gold Star deden Doetinchem zomaar drie punten cadeau, omdat de vrouwen van Amstelpark hun partijen in het enkel- en dubbelspel geblesseerd opgaven. Spaan, hoofdschuddend: “En dat moet ik geloven? Hier is geen lol meer aan.” Uiteindelijk is Gold Star na de 5-1 zege op het reeds gedegradeerde Zandvoort toch verzekerd van een plaats in de playoffs. “Bel de bond dat je de organisatie teruggeeft”, zei Van Geuns plagerig tegen zijn collega.

Traditioneel vormt de eredivisie het decor voor de 'toppers van morgen', zoals de slogan luidt. Zo spelen dit jaar de jonge talenten Edwin Kempes (Gold Star), Martin Verkerk (Amstelpark) en Raymond Sluiter (Halfweg) mee. “Die jongens kunnen met hun inkomsten uit de eredivisie de basis leggen voor een internationale carrière”, stelt Van Geuns. De problemen begonnen echter al vorig seizoen met de invoering van het zogeheten Bosman-arrest. Spaan: “We hadden afgesproken dat we allemaal met slechts één buitenlander zouden spelen. Dat herenakkoord werd opgeblazen door Groenekan, dat twee buitenlandse spelers had opgesteld.”

Na het dreigement van een boycot beloofde Groenekan dit seizoen het aantal buitenlandse spelers te verminderen. Spaan: “Maar wat deden ze? Ze kwamen met louter buitenlanders aanzetten. Toen voelde ook Manege zich niet langer gebonden door het herenakkoord en besloot Zandvoort er helemaal mee op te houden. Triest, maar begrijpelijk. Wie gaat zijn budget van 75.000 tot 150.000 gulden voor een eredivisieteam nu besteden aan een competitie die wordt gedomineerd door zwakke buitenlandse spelers met onuitspreekbare namen?”

Spaan gelooft nog dat radicale maatregelen de eredivisie kunnen redden. Maar Paul van Geuns van tennisclub Zandvoort pleit voor een snelle liquidatie. “De eredivisie is besmet en moet zo snel mogelijk worden opgeheven. Deze competitie heeft geen enkele uitstraling meer. Mensen als Rob Spaan laten zich nog leiden door sentimenten, omdat ze al zo lang meelopen. Maar niemand loopt warm voor een eredivisie waarin clubs elkaar voortdurend een oor aannaaien. Een Nederlandse variant op de Hopman Cup met teams die uit één man en één vrouw bestaan, zou een alternatief kunnen zijn. Optredens van Haarhuis, Schultz én Marco Borsato, zo moet je dat aanpakken om publiek te trekken.”

    • Robèrt Misset