Tbs-patiënt 'met succes' in project begeleid wonen

DEN HAAG, 21 AUG. Tbs-patiënten kunnen met succes worden ondergebracht in begeleid-wonenprojecten. Dit staat in een rapport van het Verwey-Jonker Instituut, dat gisteren aan de ministeries van Justitie en Volksgezondheid is aangeboden. In de projecten worden veroordeelde tbs'ers, samen met andere bewoners, begeleid bij hun sociale en psychische problemen en verrichten ze onder meer arbeid.

Het Verwey-Jonker Instituut onderzocht 59 tbs'ers in deze huizen; 47 woonden daar met succes, aldus onderzoeker E. Plemper. Negen tbs-patiënten werden teruggeplaatst. Ze waren onder meer agressief tegen de andere bewoners, gebruikten drugs of alcohol en hielden zich niet aan afspraken. Door tbs'ers in begeleid-wonenprojecten onder te brengen, wil de overheid hen langzaam laten wennen aan hun terugkeer in de maatschappij. Vaak is de overgang van een strak, gestructureerd tbs-regime naar volledige vrijheid te groot. Dat maakt de kans op recidive groot, aldus de onderzoeker.