Sterrendom

In de wereld van muziek en film wordt niet op een paar miljoen gekeken. Oud-bestuursvoorzitter Alain Lévy houdt aan zijn vertrek bij en de verkoop van Polygram (aan het Canadese Seagram) een optiepakket over dat bij verzilvering dit jaar 10 tot 11 miljoen gulden oplevert. Daarbovenop krijgt hij een paar miljoen dollar als afkoopsom voor zijn lopende contract.

Nu draven echte sterren meestal niet op voor minder dan tien miljoen dollar en een percentage van de opbrengst van een film. Dan is er nog geen opname gemaakt. Bovenop gage en winstdeling komen de kosten die, om de filmster te plezieren, tijdens de opnamen worden gemaakt.

Neem de hofhouding. Op een presentatie in Amsterdam verhaalde een manager van Polygramdochter Working Title enkele maanden geleden over een ster die naar de set in Frankrijk een uitverkoren persoon liet overvliegen om haar in slaap te strelen. Hij noemde de naam van Meg Ryan niet.

Lévy, een graag geziene gast op verjaardagen van sterren als Elton John, kan als 'insider' in het amusementswereldje natuurlijk niet met veel minder genoegen nemen. Jammer alleen dat zijn 'gouden handdruk' voorlopig slechts is te traceren in een lijvig document dat Seagram bij de Amerikaanse beurstoezichthouders heeft gedeponeerd. In Polygrams thuisland Nederland moet de belegger die informatie uit de krant vernemen. De aandeelhouder die de beurs van de vertrokken Lévy spekt, verkeert in een andere positie dan de bioscoopbezoeker die met zijn kaartje de gage van een filmster financiert. De laatste kan van te voren becijferen hoeveel geld hij kwijt is.

    • Michiel van Nieuwstadt