SIMPELE SOEP

Ach, wat is er fijner dan te lepelen uit een bordje met heerlijk warme soep. En als dat zelfgemaakte soep is, nog beter. Zelf soep maken is uit de gratie vanwege het tijdrovende aspect. Maar soep laat zich goed opwarmen en dat is juist het handige van soep. Als er een hele avond voor het televisiescherm wordt doorgebracht, dan kan er op het fornuis toch wel een pan met soep in de maak zijn.

De voorbereidingen daarvoor gaan in één moeite mee met het bereiden van de maaltijd 's avonds. Daarna vergt deze simpele soep geen bemoeienis meer. En de volgende dag is het slechts een kwestie van opwarmen en wat fijngehakte selderij erover strooien. Zo'n simpel soepje is een heerlijk begin van de maaltijd. En voor wie rammelend van de honger thuiskomt, voorkomt zo'n pan met soep, dat er zakken met zoutjes worden leeggegeten in afwachting van...

Bereiding: Snijd de sperziebonen in korte stukjes. Snijd de tomaten in kwarten, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in stukjes. Snijd de aardappels in grote blokken. Verhit de olie in een ruime soeppan en fruit daarin al roerend op een halfhoog vuur de ui tot hij zacht en geurig is. Voeg de blokjes aardappel en de in stukjes gesneden sperziebonen toe en fruit alles al roerend kort mee.

Voeg 1 1/2 liter water en wat zout toe en breng alles aan de kook. Laat de groenten in vrijwel gesloten pan op laag vuur 2- 2 1/2 uur zachtjes doorkoken. Prak vlak voor het serveren de stukken aardappel iets kleiner tegen de wand van de pan. De soep moet wel een grove structuur behouden. Proef op zout en maal er peper naar wens bij. Serveer deze landelijke Franse soep in voorverwarmde diepe borden en strooi er wat van de fijngesneden selderij overheen.

Voor 6 porties:

300 gram sperziebonen, afgehaald

300 gram trostomaten, ontveld

400 gram bloemige aardappels, geschild

2 1/2 eetlepel olijfolie

100 gram ui, gepeld en grofgesneden

zout en versgemalen peper

30 gram selderijgroen (inclusief stelen), fijngesneden

    • Florine Boucher