Ramsj

William Klein: New York 1954-55. Gebonden, Dewi Lewis Publishing 1995, van ƒ 192,- voor ƒ 89,50. De Verbeelding, Amsterdam. Van Gennep, Amsterdam.

Door Klein zelf verzorgde heruitgave van New York is good & good for you, zijn legendarische fotoboek uit 1956 dat een ware revolutie betekende in de ontwikkeling van de documentaire-fotografie. Een razendsnelle opeenvolging van (soms vage, bijna abstracte) beelden die de kijker geen moment met rust laten, zo zou je Kleins werkwijze kunnen typeren. Daarnaast geeft het boek een indringend tijdsbeeld van het leven in de straten en achterbuurten van New York halverwege de jaren vijftig. Een mooi tijdsbeeld, maar dan van diverse jeugdstromingen in het Nederland van de jaren negentig, is ook te vinden in Jong Holland, een reeks portretten die Gerard Wessel maakte van gabbers, skaters en deelnemers aan house-party's, love-balls en andere moderne openbare feesten.