Onrust Venezuela drukt markten in Zuid-Amerika

CARACAS, 21 AUG. Geruchten over een op handen zijnde devaluatie van de Venezolaanse bolivar hebben gisteren de aandelenkoersen op de toonaangevende effectenbeurzen van Zuid-Amerika fors omlaag gejaagd.

Verklaringen van de regering dat van een waardevermindering van de bolivar met 17 tot 20 procent geen sprake zal zijn, kon niet verhinderen dat de IBC-index in Caracas 9,2 procent verloor.

Dat betekende de grootste daling van dit jaar. Investeerders vrezen voor de gevolgen van de financiële crisis in Rusland die verhevigde na de feitelijke devaluatie van de roebel waartoe de monetaire autoriteiten in Moskou maandag zijn overgegaan. Ook de zich snel ontwikkelende economieën in Zuid-Amerika lijken niet te kunnen ontkomen aan de crisis die zijn oorsprong vindt in Azië en die vooral markten van andere opkomende markten treft.

Olieproducent Venezuela wordt vooral zwaar getroffen door de sterke daling van de olieprijzen. Marktpartijen zijn bang dat een devaluatie van de Venezolaanse munteenheid ook een waardevermindering van de Braziliaanse munteenheid zou kunnen ontketenen. In São Paulo sloot de Bovespa-index met een verlies van 6,4 procent. Aangezien Brazilië de belangrijkste handelspartner van Argentinië is, ontsnapte de beurs van Buenos Aires evenmin aan een verkoopgolf. De Merval-index sloot 6,1 procent lager.

In Mexico bedroeg de daling van de belangrijkste beursgraadmeter bijna 3,4 procent. Het koersgemiddelde in Chili zakte 3,3 procent, terwijl het verlies in Peru bleef beperkt tot 1,9 procent.

Economen menen dat Venezuela zijn munt waarschijnlijk niet zal devalueren voor de presidentsverkiezingen in december. Bovendien beschikt de centrale bank nog over 15 miljard dollar aan internationale reserves om de bolivar te steunen. Gisteren intervenieerde de centrale bank met 100 miljoen dollar op de valutamarkt.

Economen wijzen er ook op dat Venezuela weinig handels- en financiële betrekkingen heeft met de rest van Latijns Amerika, met uitzondering van Colombia. Bovendien is de psychologische invloed van Rusland op opkomende markten groter. “Rusland heeft een veel groter gewicht in de perceptie van opkomende markten”, aldus econoom Rafael de la Fuente van de Franse bank Paribas in Caracas. (KRF, Reuters)