Moslim-terroristen steeds minder welkom in Soedan

NAIROBI, 21 AUG. Soedan onderhoudt goede relaties met radicale moslimgroepen, maar of het ook actieve steun verleent aan terroristische groepen is minder duidelijk. “De steun van Soedan voor het terrorisme neemt vermoedelijk af”, zei een Amerikaanse diplomaat onlangs in de hoofdstad Khartoum. Enkele maanden eerder had een medewerker van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Madeleine Albright, tijdens een bezoek aan Afrika Soedan nog “een broeinest van terroristen” genoemd. Buitenlandse diplomaten in Khartoum zeggen niet over harde bewijzen te beschikken van actieve Soedanese steun voor terreuractiviteiten.

Radicale moslimgroepen hebben altijd op een warm welkom kunnen rekenen van het moslim-fundamentalistische regime in Soedan. Gewapende bewegingen uit het Midden-Oosten als de moslim-fundamentalistische Hamas, de groep van de Palestijnse terroristenleider Abu Nidal, het Libanese Hezbollah en het Egyptische Jama'a al-Islamiya mochten na de militaire machtsovername door president Beshir in 1989 kantoren openen in Khartoum. In een twintigtal kampen van de Soedanese Volksdefensiemacht, een door fundamentalisten geleide vrijwilligersmilitie, kregen internationale terroristen hun opleiding. De Saoedische miljonair Bin Laden verbleef tot 1995 in Soedan. Volgens de Soedanese autoriteiten was hij welkom als een 'buitenlandse investeerder'.

Sinds 1996 nam de geestdrift van de Soedanese machthebbers om terroristen onderdak te verlenen, af. Het regime was internationaal veroordeeld wegens vermeende hulp bij de mislukte moordaanslag, in 1995, in Ethiopië op de Egyptische president Mubarak. De Soedanese regering sprak Ethiopische aantijgingen tegen als zou die aanslag in Soedan zijn voorbereid. Ethiopië overhandigde echter bewijsmateriaal waaruit bleek dat de drie verdachten naar Soedan waren uitweken.

Na de afkondiging door de Verenigde Naties van sancties gingen de Soedanezen een toontje lager zingen, Bin Laden werd uitgewezen en het regime zoekt sinds enkele jaren betere relaties met het Westen. Volgens waarnemers hebben de Soedanese autoriteiten sindsdien afstand genomen van terroristische groepen, hoewel radicale moslimleiders uit het Midden-Oosten nog steeds regelmatig opduiken in Soedan.