MONK SOLO

Thelonious Monk: Monk Alone, The Complete Columbia Studio Recordings 1962-1968 (Columbia Legacy C2K 65495).

De enige solo-lp die pianist Thelonious Monk maakte tijdens de jaren van consolidatie bij het label Columbia staat al geruime tijd op cd. Op Monk Alone, the Complete Columbia Solo Studio Recordings 1962-1968 zijn deze twaalf stukken opnieuw te vinden, maar nu samen met 'verdwaalde' solostukken van acht andere lp's. Plus daar nog bij, en dat rechtvaardigt deze uitgave: veertien nooit uitgebrachte 'alternate takes'.

Deze extra 56 minuten voegen niet veel toe aan wat er van Monk bekend is, maar dat is uiteraard geen bezwaar voor hen die alles van deze unieke componist willen hebben. Ook het twintig pagina's tellende inlegboekje met toelichtingen van Orrin Keepnews en Dick Katz en een handvol 'nieuwe' foto's zal Monk-fanatici ongetwijfeld deugd doen.

Zij die Monk nog helemaal niet kennen of nog bezig zijn zich een beeld van hem te vormen, kunnen voor Monk de pianist echter beter eerst uitzien naar zijn vroegere solo-lp's zoals Thelonious Himself en Thelonious alone in San Francisco, beide heruitgebracht in de serie Original Jazz Classics. Al mist men daarop de karakteristieke manier waarop de oudere Monk zijn pianosolo's placht te beëindigen: met een twinkelend tremolo op de hoogste noten gevolgd door een dosis vaag gestommel. De 'Mad Man' Monk (1917-'82) hield wel van een beetje theater.

    • Frans van Leeuwen