'Monicagate' in college van B en W in Simpelveld

SIMPELVELD, 21 AUG. Een buitenechtelijke relatie heeft geleid tot het vertrek van twee CDA-wethouders in Simpelveld. Wethouder W. Weijers (openbare werken en loco-burgemeester) en wethouder J. Vanhommerig-Bloem (onderwijs) zijn gistermorgen om deze reden opgestapt als leden het college van B en W. Evenmin blijven ze aan als raadslid.

De CDA-wethouders, die beiden getrouwd zijn, namen de beslissing onder druk van hun partijbestuur, vertelden ze de pers gistermorgen. Het CDA-bestuur deelde hun woensdagavond mee dat hun positie onhoudbaar was geworden. Weijers was sinds 1995 wethouder, Vanhommerig-Bloem sinds 14 april van dit jaar. Beiden zaten sinds 1990 in de gemeenteraad.

De betrokken wethouders voelen zich door hun partij “in de rug aangevallen”. Tijdens de verkiezingscampagne begin dit jaar ontlook hun liefde, vertelden ze de pers. Daarover hebben ze het partijbestuur direct ingelicht. “We hebben zelfs voorgesteld dat een van ons zou terugtreden als we zouden gaan samenwonen. Nooit maakte men bezwaar, tot we woensdag opeens van een journalist hoorden dat een ander raadslid wethouder zou worden.”

In afwachting van een inderhaast belegde partijbijeenkomst vanavond wil de nieuwe CDA-voorzitter J. Hamers niet reageren. In de volksmond wordt de affaire al 'Monicagate' genoemd, met een verwijzing naar president Clinton en de stagiaire Monica Lewinsky.

Burgemeester H. Bogman is gisteren van vakantie teruggekeerd om de crisis te bezweren. Hij benadrukt dat de relatie het functioneren van beide wethouders nooit heeft belemmerd.

Door het vertrek van de twee is het college gehalveerd. Loco-secretaris M. Buck verwacht dat “de politiek op zijn vroegst op 17 september weer voltallig is”.