Lied steunt Bouterse tegen de p'tata's

AMSTERDAM, 21 AUG. Desi Bouterse zet niet alleen zware diplomatieke wapens in tegen het opsporingsbevel van de Nederlands justitie. Ook de lichte muziek moet helpen de van drugshandel verdachte oud-legerleider internationaal te promoten en Nederland belachelijk te maken.

Op de officiële Internet-pagina van de Surinaamse regeringspartij NDP waarvan Bouterse voorzitter is, is nu het liedje 'Bouta, Bouta, Bouta krijgt de schuld' te beluisteren. Het vier minuten durende kaseko-nummer is een aanklacht tegen de p'tata's (Nederlanders), die van 'Bouta' de zondebok maken voor het IRT-schandaal.

Het nummer, geschreven door W. de Faria, begint met een koortje van vrouwenstemmen die vrolijk zingen: 'Bouta, Bouta, Bouta krijgt de schuld/ in p'tata kondre (Nederland) wordt er veel geluld/ Suriname en Bouta hebben nu de naam/ maar die uitgekookte p'tata heeft het altijd al gedaan.'

Daarna valt een donkere mannenstem in: 'Vijfhonderdduizend kilo/ heroïne, hasj en wiet/ geïmporteerd door de politie/ maar niemand die dat ziet/ minister Sorgdrager die zei: laat ze begaan/ ik heb ervan geweten/ dacht alleen maar aan m'n baan.' Later zingt dezelfde mannenstem olijk: 'Ze hebben ons heerlijk landje/ eeuwen uitgeroofd/ wat hebben ze al die jaren/ niet aan ons beloofd/ nu gaat het heel wat beter/ en staan ze weer vooraan/ soevereine Surinamers, laat die p'tata's nu maar gaan.' Waarna de vrouwenstemmen bijvallen: 'We zijn nu onafhankelijk. Opgeruimd staat netjes!'(www.sr.net/users/ndpsur/)

Bouterse maakt vaker gebruik van muziek, sport en andere attracties om aanhang te kweken onder de Surinamers. Bij de NDP-verkiezingscampagne in 1996 werden zijn redes afgesloten met het Caraïbische house-nummer 'Follow the Leader'.

In Suriname werd het lied in de volksmond geparodieerd als 'Follow the Dealer'.