Jupiter is mooi en er is iets mee gebeurd; Haarlemse kinderen maken een krant

Tijmen Baarda (8) uit Haarlem heeft een krant opgericht. Maar er mag geen nieuws in staan. “Ik wil geen berichten die net gebeurd zijn. Na een dag vindt niemand dat meer leuk. Dan gooien ze de krant weg.”

Daarom staan in De Berichtenkrant alleen maar weetjes die Tijmen en zijn vriend Claudio Oliveira Marqés (9) opzoeken in boeken. In de krant kun je lezen hoe zwaar een klein ijsbeertje weegt (500 kilo) en hoe een zaklamp werkt. In nummer 9 staat bijvoorbeeld: 'De hoogste golf die echt opgeschreven is, had een grootte van 34 meter. Hij werd gemeten in de nacht.'

Het idee om een krant op te richten, kreeg Tijmen van zijn broer. Die had namelijk een Ufokrant. De krant verscheen maar vier keer omdat er 'verder geen informatie was'. Van De Berichtenkrant zijn al dertien nummers verschenen. Iedere week maken de kinderen een nieuwe. Ze kosten een kwartje. Van het geld dat Claudio met de krant verdient, wil hij een vrachtwagen van Lego Technic kopen. “Met twee airtanks!”

Tijmen is hoofdredacteur en Claudio is de eindredacteur. Niemand is de baas. Ze schrijven de berichten om de beurt. Claudio schrijft vaak over de ruimte. In Nummer 11 staat bijvoorbeeld het bericht 'Jupiter is mooi en er is iets mee gebeurd': 'Jupiter is een mooie planeet. Zo hier en daar een streep of een oog. Onderzoekers denken dat Pluto een maan van Jupiter is geweest. Maar hoe komt Pluto dan ergens anders met maan? Ik denk door zwaartekracht. Maar die maan dan? Door die zwaartekracht kwamen er twee manen mee.'

De Berichtenkrant heeft tien abonnees. Ook alle klasgenoten van Claudio en Tijmen krijgen er een. Ze gaan hem meestal meteen lezen. Dat vindt Tijmen niet leuk. “Omdat ze er dan thuis niets meer aan hebben.” Volgens Claudio reageren hun lezers niet erg aardig: “Dan gaan ze zeuren dat er een fout in staat. Als ik bijvoorbeeld 'ijsbeer' met een 'ie' schrijf, worden ze boos. Op een keer zei ik voor de grap: Zullen we in de krant zetten dat Tom verliefd is op Cassandra? Maar Tom werd boos en zei dat het niet mocht. Terwijl iedereen het al wist.”

Claudio en Tijmen krijgen steeds meer lezers. Toch is Claudio somber over de toekomst: “Als de klas hem niet meer wil lezen, en we hebben nog maar vijf abonnees, dan moeten we maar stoppen.” Tijmen is vooral bang voor de opmars van internet. Zijn meester heeft namelijk een paar nummers van De Berichtenkrant op internet gezet. “Zet dat maar niet in de krant. Als iedereen het gratis op de computer kan lezen, wil niemand meer abonnee worden.”

Verder is de hoofdredacteur wel optimistisch. Hij kijkt al uit naar het éénjarig jubileum dat over negen maanden plaatsheeft. “We maken dan een extra nummer met een kleurplaat en een stripje erbij. En een koekje.”

    • Wilfred Takken