Jack Rosendaal bij EK lichtpunt in Nederlandse ploeg

BOEDAPEST, 21 AUG. Duizenden mensen juichten Jack Rosendaal gisteravond in het Népstadion toe. De blonde Nederlander won met een uiterste krachtsinspanning de 1.500 meter. Het betrof hier slechts één van de onderdelen van de loodzware tienkamp, maar eindelijk deed Nederland een beetje mee bij de EK atletiek in Boedapest. Mede door zijn succes op het afsluitende nummer eindigde Rosendaal in het eindklassement op de elfde plaats. Hij was er blij mee. “Ik was nog niet moe, hoor”, sprak hij na afloop. “Ik dacht: als er iemand gaat sprinten, trek ik nog even door.”

De extroverte Rosendaal is een lichtpunt in de Nederlandse EK-ploeg. Hij ruilde na de tienkamp zijn shirt met een Tsjechische opponent en zijn trainer Ton Eijkenboom had gezien dat Rosendaal voor de 1.500 meter stiekem een shaggie had gerookt. “Hij verdiende het om even in het zonnetje te staan. Jack heeft er keihard voor gewerkt.” De 24-jarige Rosendaal was een half jaar uit de roulatie geweest nadat hij vorig jaar bij de WK in Athene na drie onderdelen moest afhaken met een zware rugblessure. “Ik ben heel gebleven, dat is het belangrijkste”, constateerde de atleet gisteravond.

Rosendaal toonde op de tweede dag van de tienkamp een opvallende progressie. Na het eerste deel van woensdag stond Rosendaal nog slechtste twintigste. “Aan die eerste dag moet ik gaan werken”, zei hij. Toch eindigde hij voor de zesde keer in zijn loopbaan boven de 8000-puntengrens (8.135). Volgend seizoen is het grote doel het verbeteren van het tien jaar oude Nederlands record van Robert de Wit (8.447 punten).

Corrie de Bruin heeft bij het kogelstoten het nationaal record al, maar ze bleef er gisteren in de EK-finale met haar beste stoot van 18,28 meter liefst 59 centimeter van verwijderd. Ze werd er zevende mee. “Vooraf had ik voor die plaats getekend in zo'n sterk toernooi. Maar ik had veel verder moeten stoten. Dus kan ik niet tevreden zijn”, aldus De Bruin, die eerder dit jaar bij de EK indoor de bronzen medaille won. De tweede Nederlandse bij het kogelstoten, Lija Koeman, werd tiende met een stoot van 13,99 meter.

Robin Korving, kanshebber voor een medaille, bereikte vanmorgen de halve finale van de 110 meter horden. Hij werd in 13,61 tweede in zijn serie. Echt tevreden was Korving niet. “Ik moest nog een beetje wakker worden”, zei de atleet, die geen ochtendmens is. Hij had ook een van zijn spikes in het hotel vergeten.

Patrick van Balkom haalde ternauwernood de halve finale van de 200 meter. Hij werd slechts vierde in zijn serie in 20,88. De Nederlands kampioen liep eerder dit seizoen een fraaie tijd van 20,37 en staat daarmee tweede op de Europese ranglijst. “Het ging niet en ik weet niet waarom”, stamelde Van Balkom. “Ik ben blij dat ik toch nog door ben. Ik kan het nog goedmaken.” Zijn ploeggenoot Troy Douglas, die voor het eerst voor Nederland uitkomt, bereikte wel overtuigend de volgende ronde. Hij eindigde in zijn race als tweede in 20,55. “Ik kom hier om te presteren”, zei de veteraan uit Bermuda.

Gert-Jan Liefers werd vanmorgen uitgeschakeld op de 800 meter. Liefers ging strijdend ten onder. Hij hield zelf het tempo hoog in de serie met wereldkampioen Wilson Kipketer en de Europese indoorkampioen Nils Schumann. Liefers werd derde in 1.47,57 en kwam 0,17 seconden tekort voor de halve finale. “Het verbaast me dat ik hier niet onder de 1.47 heb kunnen lopen”, zei de teleurgestelde Liefers na zijn eerste race tegen Kipketer.