Israel wil Syrië harder aanpakken

TEL AVIV, 21 AUG.De Israelische premier Netanyahu heeft zijn vakantie onderbroken na de dood van twee Israeli's in Libanon en een rabbijn in Hebron. Ook vreest de premier terroristische aanslagen in Israel en tegen joodse doelen in het buitenland, na de Amerikaanse aanvallen van vannacht in Soedan en Afghanistan. Een Israelische soldaat en een burger werden in Zuid-Libanon gedood toen hun auto door een langs de weg geplaatste explosieve lading werd getroffen. Zij waren op weg naar een Israelische stelling in het zuidoosten van Libanon. Binnen de regering gaan stemmen op om Libanon en Syrië hard aan te pakken.

Likoed-lid Uzi Landau, de voorzitter van de parlementscommissie voor Buitenlandse Zaken en Defensie, zei gisteren dat het tijd wordt dat ook “Syrische soldaten in lijkkisten naar huis terugkeren”. Volgens hem zit Syrië achter de aanhoudende strijd van Hezbollah tegen de door Israel bezette “veiligheidszone” in Zuid-Libanon. “Ook Syrische soldaten kunnen door langs de weg geplaatste bommen worden gedood”, zei hij. Minister Avigdor Kahalani van Binnenlandse Veiligheid vindt dat het hoog tijd wordt dat Israel economische doelen in Libanon bombardeert om de Libanese regering te dwingen zijn leger in zuid-Libanon tegen Hezbollah in te zetten.

Ondertussen heeft Israel de stad Hebron afgesloten en een uitgaansverbod ingesteld na de moord op de 63-jarige rabbijn Shlomo Ra'anan in zijn karavaan in Tel-Rumeida, een plaats nabij het Palestijnse deel van de stad waar joodse extremisten hun intrek hebben genomen. De rabbijn werd met messteken door een Palestijn in zijn caravan vermoord.

De kolonisten in Hebron eisen dat de caravans worden vervangen door een stadswijk. Het Israelische bezettingsleger heeft uitgebreide veiligheidsmaatregelen in en rond Hebron getroffen, ondermeer om wraakakties van joodse zijde te voorkomen. Gisteravond kwam het in Hebron tot een handgemeen tussen kolonisten en soldaten die verhinderden dat zij wraakacties in het Palestijnse deel van Hebron zouden uitvoeren.