Geheim rapport over hygiëne; Hartcentrum Dijkzigt sterk verouderd

ROTTERDAM, 21 AUG. Het hartcentrum van het academisch ziekenhuis Dijkzigt in Rotterdam is sterk verouderd. Het ziekenhuis moet zich daarom grote zorgen maken over kwaliteit van de zorgverlening.

Dit staat in een rapport dat in opdracht van Dijkzigt is opgesteld door het bureau Draaijer & Partners. Het ziekenhuis wil het rapport niet openbaar maken.

Alleen door extra maatregelen te nemen kan het risico van besmetting van patiënten worden voorkomen. Het onderzoeksbureau concludeert dat het thoraxcentrum, dat in 1973 werd gebouwd, volstrekt niet meer voldoet aan de eisen zoals die door het College van Ziekenhuisvoorzieningen zijn opgesteld. Aparte sluizen voor patiënten, personeel en goederen ontbreken. De patiënt wordt op weg naar de operatiezaal door een gang gereden waardoor ook medisch afval wordt afgevoerd. Bovendien wordt de patiënt direct vanuit het verpleegbed op de operatietafel gelegd en niet in een steriele ruimte op de operatie voorbereid. Het gevaar op 'kruisbesmetting' is hierdoor groot, zo concluderen de rapporteurs. Verder is er geen uitslaapruimte waar de patiënt uit zijn narcose kan ontwaken, maar wordt hij meteen naar de afdeling intensive care gereden. Door ruimtegebrek in het thorax-centrum staan archiefkasten met vertrouwelijke patiëntengegevens gewoon op de gang en zijn de vluchtwegen uit het complex vaak geblokkeerd.

L. Lodewick, ad-interimvoorzitter van de raad van bestuur van het ziekenhuis, bestrijdt dat de kwaliteit van de zorg in het hartcentrum in gevaar is: “Het rapport bevestigt wat we al wisten: het gebouw is verouderd. De enige structurele oplossing voor de bestaande problemen is nieuwbouw. Maar het rapport stelt niet dat het onverantwoord is om patiënten te ontvangen.” Het is daarom niet nodig extra maatregelen is te nemen, aldus Lodewick. “Hygiëne wordt niet bepaald door een gebouw, maar door de mensen die er werken. We zijn er al dag en nacht mee bezig.”

Vorig jaar kwam de Inspectie voor de gezondheidszorg na een uitgebreid onderzoek tot de conclusie dat het thoraxcentrum “bouwkundige gebreken” vertoonde, maar dat door enkele maatregelen op het gebied van hygiëne de zorg kon worden gegarandeerd. Een woordvoerder van de inspectie kon vanmorgen nog niet zeggen of het rapport van Draaijer & Partners aanleiding zal vormen om stappen te ondernemen. De inspectie is nog bezig met het bestuderen van het rapport.

Het Dijkzigtziekenhuis werd in 1960 gebouwd naar Amerikaans voorbeeld. In 1973 werd het thoraxcentrum toegevoegd. Dijkzigt wil op dezelfde plaats een geheel nieuw gebouw neerzetten. Het ministerie heeft echter verschillende plannen daarvoor afgekeurd. Nieuwbouw kost circa zevenhonderd miljoen gulden.