Drie Arrestanten Noord-Ierland vrijgelaten

BELFAST, 21 AUG. Drie van de vijf arrestanten in verband met de bomaanslag in het Noord-Ierse Omagh waarbij 28 mensen omkwamen, zijn gisteren vrijgelaten. De andere twee zitten nog vast, ook al zijn ze nog niet in staat van beschuldiging gesteld. Volgens de Britse anti-terreurwetgeving mogen verdachten een week worden vastgehouden zonder dat er een officiële aanklacht tegen hen is ingediend.

Voor morgen hebben de leiders van de vier grootste geloofsgemeenschappen in Noord-Ierland een gemeenschappelijke gebedsdienst georganiseerd. In het Ierse stadje Dundalk, volgens Britse veiligheidsdiensten het hart van de Real IRA, die zich verantwoordelijk heeft verklaard voor de aanslag, hebben vredesactivisten opgeroepen vanavond een protestmars te houden tegen het terrorisme. Bernadette Sands-McKevitt, een zus van IRA-terrorist die na een hongerstaking in de Maze-gevangenis is overleden, woont in Dundalk. Ze is getrouwd met Michael McKevitt, de voormalige quartermaster van de IRA en tegenstander van het vredesakkoord. Sands-McKevitt wilde binnenkort een reis maken door de VS om financiële steun te verwerven voor haar organisatie 32 County Sovereignty Committee, die strijdt voor een verenigd Ierland. Haar is echter naar aanleiding van de aanslag in Omagh een visum geweigerd. (AP, Reuters, AFP)