Dodelijke val na drinkgelag asielzoekers

De Soedanees Hassan G. overleed na een val uit een raam op de vierde verdieping van een asielzoekerscentrum. Zijn landgenoot Faiz C. moest zich gisteren verantwoorden voor de Bredase rechtbank. Hij zou G. uit het raam hebben gegooid.

BREDA, 21 AUG. Uit de open ramen van Hotel Breda, pal langs de snelweg gelegen, hangt beddengoed te luchten. Het terrein rondom het vijf verdiepingen hoge gebouw is afgezet met prikkeldraad, kinderen spelen voetbal in de voormalige hoteltuin. Sinds mei dit jaar is het hotel een asielzoekerscentrum, waar honderdvijftig mensen wachten op een beslissing over hun verblijfsvergunning.

Gesprek van de dag is de dood van de 26-jarige Soedanees Hassan G.. Op donderdagavond 14 mei, het asielzoekerscentrum was nog geen negen dagen open, viel hij uit een raam op de vierde verdieping. Hij kwam terecht op de grinttegels voor het voormalige zwembad en was op slag dood. Het was zelfmoord, zeggen twee Soedanese jongens die in de hal zitten. Een ongelukje, zegt een ander. Hassan was dronken en verloor zijn evenwicht. Hij is geduwd, zegt weer een ander. Het was doodslag, zegt officier van justitie A. Nieuwenhuizen. Hij eiste gisteren zes jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf tegen de dader, de 29-jarige Faiz C, ook een Soedanees.

Op die avond in mei vierde Faiz met acht landgenoten een feestje op kamer 443. De weekvoorraad drank ging op. “Ze waren stomdronken,” zegt zijn advocaat W. Kousemaker. “Die jongens vervelen zich te pletter. Ze zijn onzeker over hun toekomst en zijn veroordeeld tot ledigheid. Dat geeft spanningen.”

Ze dronken, ze dansten, en ze vochten. Hassan daagde Faiz uit, hij treiterde hem met een aansteker. Faiz liet de pesterijen een tijd over zijn kant gaan. Toen had hij er genoeg van. Al duwend en vechtend liepen ze naar het raam. En wat er toen gebeurde is onduidelijk. In elk geval hing Hassan met hoofd en schouders uit het raam, Faiz hield hem aan zijn benen vast. Het was om hem bang te maken, zegt hij. Door de pijn in zijn armen kon hij Hassans gewicht niet meer houden. Het alcoholpromillage in zijn bloed was 2,17. Hassan viel.

“Ze waren vrienden,” zegt Kousemaker. Dat de vriendschap negen dagen duurde, vindt Kousemaker geen punt. “Ze deelden dezelfde achtergrond, dat schept een band.” Faiz, dichter en schilder, ontvluchtte begin dit jaar zijn geboorteland. De Soedanese politie arresteerde en martelde hem omdat hij een 'revolutionair' gedicht had geschreven ter nagedachtenis van een neef, die eerder samen met zes anderen door het regime was vermoord. Het incident in Hotel Breda staat niet op zichzelf. Eerder deze week stak een Nigeriaan een man uit Sierre Leone dood in asielzoekerscentrum Croevinge in Steenwijkerwold. De ruzie ging over een televisie. In centrum Prinsenbos in Gilze raakten eind juli vijftig Algerijnen en Irakezen slaags. Gisteravond werd in het opvangcentrum Luttelgeest ook een asielzoeker mishandeld door een mede-bewoner.

Woordvoerder J. Kwantes van het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers gelooft niet dat spanningen de oorzaak zijn van de vechtpartijen. “Het is tragisch en schokkend, maar het is een incident. Dit soort ongelukken gebeurt in een gemiddelde kroeg elke week. Als het in een asielzoekersscentrum gebeurt, valt het op. We vangen 40.000 asielzoekers op, een ongeluk als dit is uitzondering, geen regel.” De Soedanezen uit de hal van Hotel Breda zeggen wat anders: “Door het eindeloze wachten op je toekomst gaat je brein koken. Asielzoekers raken gefrustreerd. Iemand hoeft maar iets te zeggen of je explodeert.”

“Schiet mij maar dood,” zei Faiz toen de politie hem kwam arresteren. In de gevangenis schreef hij nog een gedicht: Kon ik hem het leven maar schenken, door het mijne te geven.” Hij kwam hier voor een toekomst, zegt hij, niet om te doden. Zijn asielprocedure is inmiddels stopgezet. Mocht president M. van der Meer hem over twee weken veroordelen tot gevangenisstraf, dan zal hij na zijn detentie hoogstwaarschijnlijk Nederland moeten verlaten.

    • Rinskje Koelewijn