'Crisis pas net begonnen'; Rusland: 'het ergste moet nog komen'

MOSKOU, 21 AUG. Ruslands financiële crisis is nog maar net begonnen. De echte pijn zal zich pas in de herfst doen gevoelen. Dat zei premier Sergej Kirijenko vanmorgen tot een vijandige Doema, die in een resolutie in meerderheid het aftreden van president Jeltsin heeft geëist.

Communistenleider Zjoeganov maakte de president uit voor “het grootste kwaad dat Rusland bedreigt”. De val van de roebel noemde hij “een devaluatie van de macht van Rusland”. Minister van Financiën Zadornov zei dat de drastische ingrepen, waaronder een betalingsstop van 90 dagen op de afbetaling van Ruslands buitenlandse schuldverplichtingen, waren ingegeven door een dreigende ineenstorting van het Russische bankwezen.

Maar dat was voor de communisten eens te meer een bewijs dat “de economische koers van de afgelopen zeven jaar compleet heeft gefaald”. De tijd is volgens Zjoeganov “meer dan rijp” voor een afzettingsprocedure tegen Jeltsin. Maar eerst zal zijn fractie, de grootste in de Doema, een motie van wantrouwen tegen de regering inbrengen.

Parlementsvoorzitter Seleznjov, ook een communist, riep Jeltsin op om vrijwillig afstand te doen van de macht. Fractieleider Sjochin van de doorgaans regeringsgezinde partij Ons Huis is Rusland verlangde hetzelfde van premier Kirijenko en de directeur van de centrale bank. De liberale Jabloko-partij verfoeide de keus van de regering om tegelijk de roebel te devalueren en een betalingsstop van 90 dagen op buitenlandse schuldverplichtingen af te kondigen.

Jeltsin zelf zei vanochtend bij een bezoek aan een marinebasis in Moermansk over de voorbereidingen van het parlement om hem af te zetten: “Houdt er rekening mee dat er nog altijd een president is.”

Kirijenko gaf vanmorgen toe dat het niet langer ondersteunen van de roebel neerkomt op “een devaluatie'. Als oorzaak van de crisis noemde hij de stroeve verhouding tussen de regering en het parlement, waardoor buitenlandse investeerders het vertrouwen in Rusland zouden zijn kwijtgeraakt. Zonder het afgekondigde moratorium op de afbetaling van staats- en commerciele leningen zouden de valutareserves van Rusland (momenteel 15 miljard dollar) in vier maanden volledig uitgeput zijn. “Onder de huidige omstandigheden kunnen we geen populaire regering zijn', aldus de kabinetschef.

    • Frank Westerman