'Conflict zonder precedent dreigt in zwart Afrika'

KINSHASA/KAAPSTAD, 21 AUG. Angola verplaatst troepen van de noordelijke enclave Cabinda naar het westelijke front in Congo om het door rebellen belaagde leger van president Kabila bij te staan. Dat meldden ooggetuigen in Cabinda vanmorgen. Daarmee is het aantal spelers op het Congolese strijdtoneel verder toegenomen tot ten minste zes.

President Mugabe van Zimbabwe zei gisteren over “onweerlegbare bewijzen” te beschikken dat Rwandese troepen meevechten aan de kant van de Congolese rebellen. Gisteren zijn Zimbabweaanse militairen overgevlogen naar Kinshasa. Namibië heeft al 21 ton wapens naar Kabila gestuurd.

De Zuid-Afrikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Alfred Nzo, die de afgelopen dagen Rwanda en Oost-Congo bezocht, zei gisteren in het parlement in Kaapstad dat “wij vandaag op de rand staan van een militair conflict zonder precedent in Afrika bezuiden de Sahara”.

Mugabe noemt het zijn “verdragsplicht” om Kabila's Congo, dat sinds vorig jaar deel uitmaakt van de Zuidelijk-Afrikaanse Ontwikkelingsgemeenschap (SADC), bij te staan met militair materieel en manschappen. Mugabe is voorzitter van de Defensiecommissie van de SADC.

Woordvoerders van de rebellen hebben gisteren hun zorg uitgesproken over de internationalisering van de strijd in Congo en hebben opnieuw te kennen gegeven te willen onderhandelen met president Kabila. Zij pleiten inmiddels voor “een politieke oplossing van Congo's in hoofdzaak politieke problemen”.

Zowel aan het oostelijke als aan het westelijke front in Congo boeken de opstandige legereenheden intussen successen. Zowel commandanten te velde als het politieke hoofdkwartier van de rebellen in het oostelijke Goma melden dat Mbanza Ngungu, een strategische garnizoensstad 120 kilometer ten zuidwesten van Kinshasa, woensdagavond in hun handen is gevallen. De regering van president Kabila ontkent dit, maar heeft de afgelopen weken militaire nederlagen pas laat toegegeven. Als Mbanza Ngungu is gevallen, ligt de weg naar Kinshasa voor de rebellen open. In het oosten rukken opstandige legereenheden op in de richting van Kisangani, hoofdstad van de Oostprovincie.

De dreigende uitslaande brand in Midden-Afrika heeft al geleid tot een breuk binnen de SADC. President Mandela van Zuid-Afrika, algemeen voorzitter van de SADC, heeft een interventie van zijn land in Congo uitgesloten en toonde zich gisteren, na een telefoongesprek met Kabila, optimistisch over een “vreedzame oplossing” van het conflict. Mandela heeft de SADC-leiders voor een top op zaterdag uitgenodigd. Mugabe: “Als Zuid-Afrika niet mee wil doen, het zij zo. Wij, in Zimbabwe, en andere SADC-leden zullen president Kabila helpen. Wie niet meedoet, moet wel zijn mond houden over onze hulp.” (AFP, AP, Reuters)