Boskalis boekt 30 procent meer winst

AMSTERDAM, 21 AUG. Baggerconcern Boskalis Westminster heeft financiële averij als gevolg van de Azië-crisis grotendeels kunnen opvangen door veel grote opdrachten aan te trekken in Europa. Hoewel de activiteiten in het Verre Oosten stagneerden, behaalde Boskalis in de eerste helft van 1998 een nettowinststijging van 30 procent. Het concern rapporteerde vanmorgen een resultaat van 43,5 miljoen gulden. Beleggers zien de winst per aandeel met bijna 30 procent stijgen naar 1,68 gulden.

De omzet steeg in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar met meer dan 20 procent naar 832 miljoen gulden. Boskalis verwierf voor 852 miljoen gulden aan nieuwe opdrachten, waardoor de orderportefeuille eind juni een waarde had van 1,5 miljard gulden.

Voor het hele jaar verwacht Boskalis Westminster een omzetstijging van ongeveer 10 procent en een groei van de winst met circa 20 procent.

Op de meeste markten is volgens Boskalis grote vraag naar baggerwerk. Vooral in het Midden-Oosten namen de activiteiten toe. In Azië stagneerde de handel met uitzondering van Singapore, waar grote landwinningsprojecten worden uitgevoerd. Bestuursvoorzitter R. van Gelder bagatelliseerde vanochtend de gevolgen van de Azië-problematiek. “Wij werken in een levendige arena. De Azië-crisis, de lage olieprijs, de hoge dollar, u verzint het maar, wij hebben er mee te maken. Maar wij zijn niet zo afhankelijk van Azië als iedereen denkt. Hierover is een verkeerd beeld gevormd. Wij hebben juist zeer gespreide activiteiten.”

De laatste jaren haalde het baggerconcern nog tussen de 15 en 20 procent van zijn omzet in Azië. Het afgelopen halfjaar was dat nog maar 13 procent. Daarvan is ruim driekwart te danken aan de opdrachten in Singapore.

In maart maakte Boskalis bekend dat als gevolg van de financiële crisis in Indonesië ten minste één project was gestopt. De marktpositie van Boskalis is versterkt door de hoge productiviteit van twee nieuwe, grote sleephopperzuigers. Hoe lang het effect ervan merkbaar blijft is niet duidelijk; concurrenten overal ter wereld laten momenteel ook dergelijke vaartuigen bouwen. Van Gelder:“Wij zullen bij het aantrekken van grote orders vaker met de concurrenten op de mat moeten.”

Op de Amsterdamse effectenbeurs werden de halfjaarresultaten van Boskalis slecht ontvangen. Hoewel de nettowinststijging veel groter is dan analisten hadden verwacht, daalde de koers van het Midkap-fonds met ruim 3 procent (een gulden) naar 30,40 gulden.