Amerikaanse acties

NEW YORK TIMES

Clinton en zijn nationale veiligheidsteam leken zich gisteren tot het uiterste te hebben ingespannen om aan te tonen dat ze geen Amerikaans geweld hadden ontketend om de Amerikanen af te leiden van de Lewinsky-zaak. Clinton merkte nadrukkelijk op dat hij tot de aanvallen had besloten op grond van unanieme aanbevelingen van zijn naaste medewerkers.

[...] Toch kan het beeld van Clinton als opperbevelhebber die doelbewust op zijn schreden terugkeert in het Witte Huis, dat andere beeld van een emotioneel beschadigde presidentiële familie op weg naar Martha's Vineyard niet verdringen. Clinton kan de voortlevende twijfels over zijn motivatie verdrijven door de inlichtingencommissies van Congres volledig op de hoogte te stellen van wat hij weet over Osama bin Laden.

THE GUARDIAN

Gesteund door de doctrine dat terrorisme, waar ook ter wereld, te vuur en te zwaard moet worden bestreden, zal Clinton volhouden dat hij alleen op deze manier kon reageren. De directe aanvallen op terroristenkampen in Afghanistan zullen hem waarschijnlijk internationale kritiek opleveren, ook al behoort het Afghanistan van de Taliban tot de almaar groeiende lijst van 'boeven'-staten. De aanval op een veronderstelde chemische fabriek in Soedan zal echter nog meer verontwaardiging in het buitenland wekken, zelfs in Europa. Maar voor Clinton is de kordate actie tegen hen die de dood van Amerikaanse en andere staatsburgers op hun geweten hebben, een overtuigende manier om aan te tonen dat het Amerikaanse presidentschap om veel meer gaat dan om een DNA-test in het Witte Huis.