Afwachtende beurs zakt verder

AMSTERDAM, 21 AUG. De Amsterdamse effectenbeurs was vanmorgen opnieuw in mineur. Rond het middaguur stond de AEX-index 13,53 punten lager op 1164,58 punten. Veel van de grote fondsen zakten in waarde.

De dag ervoor noteerde de beursbarometer ook al lager. Amsterdam loopt met de daling van 1,3 procent in pas met de Europese collegabeurzen. Die zakten allemaal tussen de 0,6 en 1,7 procent.

“Er heerst een afwachtende houding. De markt is iets drukker dan gisteren, maar men wacht op het aflopen van optiecontracten vanmiddag. Ook kijkt de handel naar wat New York zal doen”, verklaart een effectenhandelaar de stemming. De optiebeurs probeerde gisteren ook al de AEX naar beneden te drukken en in ieder geval onder de 1200 te houden. Veel optiehandelaren beschouwen dat momenteel als een bovengrens.

Hij stelt dat de Amerikaanse bombardementen op Afghanistan en Soedan niet de reden zijn voor dalende koerzen “Het is eerder het effect van Azië dan van de bombardementen. De Amerikanen hadden vergelding aangekondigd. De donderwolken waren bekend, dan weet je dat er wat uit kan vallen.”

Technologiefonds ASML daalde van de hoofdfondsen procentueel het meest. ASML leverde 1,30 gulden in op 50,20 gulden. Philips verloor 2 gulden en zakte naar 158 gulden. Daarbij speelde mee dat in Amerika zorgen zijn over de winst- ontwikkelingen van technologiefondsen.

ABN Amro hield per saldo nog drie dubbeltjes over van de winst van 90 cent die het gisteren als beloning voor mooie cijfers incasseerde. De bank ging er vrijdag 1,20 gulden op achteruit naar 49,80 gulden. Daar zit het effect van zes dubbeltjes dividend in.

Verzekeraar Aegon liet 3,10 gulden liggen en zakte naar 190 gulden. Bierbrouwer Heineken was ook niet geliefd en leverde 2,50 gulden in op 90,80 gulden. “Het is een beweeglijk fonds geworden.”

Het aandeel van ingenieursbureau Fugro pakte een knaak en steeg naar 67,50 gulden. Het bedrijf presenteerde halfjaarcijfers die hoger lagen dan analisten verwachtten.

De Amerikaanse dollar was vanmorgen op de Europese wisselmarkten iets lager. Een van de eerste koersen luidde 2,0270 gulden na 2,0290 gulden aan het eind van de handel gisteren.

Daarmee lijken de Amerikaanse vergeldingsacties op doelen in Afghanistan en Soedan goed te zijn gevallen in de dollarhandel.

NEW YORK De effectenbeurs van New York kreeg gisteren een behoorlijk verlies te verwerken nadat de Amerikaanse strijdkrachten eerder op de dag doelen in Afghanistan en Soedan hadden aangevallen.

Na de vergeldingsacties voor de bomaanslagen op de VS-ambassades in Nairobi en Dar es Salaam daalde de Dow Jones-index gestaag. Wall Street sloot met een daling van 82 punten op 8611.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio ging omlaag, maar niet veel. De Nikkei-index zakte met 93,21 punten tot 15.298,20. De handel stond geheel in het teken van het faillissement van het handelshuis Okura, dat overigens niets te maken heeft met het Amsterdamse Okura-hotel.