Wayne's World 2

Wayne's World 2 (Stephen Surjik, 1993, VS). SBS6, 20.30-22.10u., onderbroken door reclame.

Er is voor iedereen wel een reden om vroeg of laat om Wayne en Garth te glimlachen, grinniken of in geschater uit te barsten. Of niet natuurlijk, want je moet wel een beetje moe en daarom niet meer zo kritisch zijn, of gewoon een liefhebber van melige puberlol.

De populariteit van Wayne Campbell (Mike Myers) en Garth Algar (Dana Carvey) is voor Europeanen die onbekend zijn met de populaire Amerikaanse satirische tv-show 'Saturday Night Live', waar ze hun eerste optredens hadden, en hun latere succes op muziekzender MTV (als een soort vertederende voorlopers van striphelden Beavis en Butthead), moeilijk te begrijpen. Ze zijn lelijk, oenig en puberaal. En je moet ook iets weten van het Amerikaanse dating-systeem,dat er in het kort op neer komt dat je hele middelbare schoolleven draait om het krijgen van een 'date' (afspraakje met een hele set aan codes en ongeschreven regels van wie de milkshake betaalt tot de afscheidszoen). Want wie geen date krijgt is zeker een 'nerd' en dat zijn de sullige Wayne en Garth dus niet want ze krijgen de leukste meisjes. Garth (met die vlassen haren en die Buddy Holly-bril) heeft in Wayne's World 2 zelfs sjans met Kim Basinger als de geile Honey Hornee en Wayne gaat 'steady' met zijn Cassandra (Tia Carrere).

Wayne's World 2 kwam zo snel na de eerste bioscoopfilm van het duo uit, dat je je niet eens meer hoeft af te vragen of het hier nou een geslaagd vervolg of deel zoveel uit een reeks betreft. De meeste scènes voegen nauwelijks iets toe aan het toch al summiere verhaal (Wayne wil in zijn woonplaats een popfestival organiseren nadat hij daar in een droom door Jim Morrison toe is aangespoord). Het zijn sketches (zoals een potsierlijke Village People-playback of de vader van Cassandra die zich als martial arts-expert ontpopt) vol verwijzingen naar andere films, popmuziek en jeugdcultuur. Voor een film die zo duidelijk voor een bepaalde doelgroep is gemaakt, wisten de beide Wayne's World-speelfilms echter wel een bijzonder breed publiek aan te spreken.

Dat komt omdat Wayne en Garth eigenlijk zo innemend zijn. Maar het leukste is Wayne's World 2 toch omdat Christopher Walken die meestal doodernstige gangsters in de betere B-films speelt, er een discodansje in uitvoert met Wayne's geliefde. Die man met dat uitgestreken gezicht blijkt zowaar te kunnen swingen!

    • Dana Linssen